
Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.
Przyczyna wielu chorób
Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:
- Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, zwłaszcza jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
- Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
- Hamuje procesy naprawcze naczyń.
- Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
- Uszkadza naczynia i tętnice.
- Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
- Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja starcza, mgła mózgowa, zanik mózgu).
U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest około cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.
Ciąża i dzieci
- Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
- Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
- Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
- Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
- Aminokwas ten może przyczyniać się do wystąpienia opóźnienia rozwoju umysłowego u dzieci, a także osteoporozy i problemów z oczami (jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcie lub podwichnięcie soczewki).
Podwyższony poziom – przyczyny
Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:
- nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
- niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
- lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.
Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z takimi chorobami, jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji
Nie wiadomo, co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.
Homocysteina – normy
Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.
Hiperhomocysteinemia (hhcy)
Diagnostyka:
- W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
- Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
- Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i od czterech do ośmiu godzin po podaniu metioniny.
- Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
- Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną.
- Podczas wykonywania badań należy być na czczo!
Problemy diagnostyczne
Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.
Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).
Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny
Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:
- unikanie alkoholu, kawy,
- rzucenie palenia,
- ograniczenie białka zwierzęcego (czasami, to kwestia indywidualna),
- zielone koktajle,
- suplementacja dobrana indywidualnie.
To może Cię zainteresować:
Autor

Iwona Wierzbicka
Homocysteina (hcy) to niebezpieczny aminokwas, którego wysoki poziom przyczynia się do miażdżycy i zawałów serca. To tykająca bomba, cichy zabójca. Homocysteina znana jest od wielu lat, ale wciąż przez wielu lekarzy i diagnostów nie jest w ogóle brana pod uwagę albo jest bagatelizowana.
Przyczyna wielu chorób
Homocysteina przyczynia się do wielu poważnych chorób, dolegliwości i zniszczeń w organizmie. Homocysteina m.in.:
- Działa cytotoksycznie na komórki śródbłonka naczyń krwionośnych, zwłaszcza jeśli jej poziom przez wiele lat utrzymuje się w wartościach 12–30 µmol/l.
- Zwiększa ryzyko zakrzepicy żył głębokich – wzrasta ono aż czterokrotnie przy stężeniu homocysteiny powyżej 22 μmol/l.
- Hamuje procesy naprawcze naczyń.
- Przyczynia się do miażdżycy poprzez wiele mechanizmów.
- Uszkadza naczynia i tętnice.
- Zmniejsza oddziaływanie glutationu – naszego najsilniejszego antyoksydantu.
- Ma swój duży udział w chorobach neurodegeneracyjnych (depresja, schizofrenia, choroba Alzheimera, choroba Parkinsona, demencja starcza, mgła mózgowa, zanik mózgu).
U osób z hiperhomocysteinemią ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera jest około cztero-, pięciokrotnie wyższe w porównaniu do grupy z normohomocysteinemią.
Ciąża i dzieci
- Wysokie stężenie homocysteiny w płynie pęcherzykowym jajnika może zaburzać interakcję między plemnikiem a komórką jajową, zmniejszając szanse zapłodnienia.
- Homocysteina może także wpływać na wczesne etapy implantacji i embriogenezy oraz upośledzać ukrwienie łożyska i jego funkcje. Wczesnym skutkiem tych zaburzeń jest poronienie, natomiast późniejszym – zahamowanie rozwoju płodu, jego obumarcie, a także przedwczesne oddzielenie łożyska.
- Podwyższony poziom homocysteiny podczas ciąży stanowi czynnik ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej bądź wad serca. W stanach niedoboru kwasu foliowego aminokwas ten gromadzi się w komórkach zarodka i powoduje liczne uszkodzenia. Niestety przy mutacji genu MTHFR sama suplementacja kwasem foliowym może być niewystarczająca lub wręcz niebezpieczna.
- Homocysteina jest czynnikiem ryzyka powstawania licznych nowotworów, szczególnie jelita grubego oraz nowotworów indukowanych przez estrogeny.
- Aminokwas ten może przyczyniać się do wystąpienia opóźnienia rozwoju umysłowego u dzieci, a także osteoporozy i problemów z oczami (jaskra, zaćma, zanik nerwu wzrokowego, zwichnięcie lub podwichnięcie soczewki).
Podwyższony poziom – przyczyny
Podwyższony poziom homocysteiny może być spowodowany:
- nadmiarem białka zwierzęcego w diecie (źródło metionina), choć tu muszą działać jeszcze inne mechanizmy,
- niedoborem witamin B12, B6 i folianów (B9),
- lekami i suplementami typu: L-DOPA, niacyna, metformina, lekami tiolowymi.
Wysoki poziom himocysteiny często współistnieje z takimi chorobami, jak: niewydolność nerek, cukrzyca typu pierwszego i drugiego, niedoczynność tarczycy, niewydolność wątroby, łuszczyca, białaczka limfoblastyczna, choroba Cushinga.

Obejrzyj film: Zaburzenia metylacji
Nie wiadomo, co było pierwsze, ale podejrzewa się, że choroby te wpływają na podwyższenie poziomu homocysteiny.
Homocysteina – normy
Wartości prawidłowe stężenia homocysteiny we krwi mierzone na czczo mieszczą się w zakresie 5–15 µmol/l. Stężenia rzędu 10–13 µmol/l wywierają szkodliwe działanie na śródbłonek naczyń. Niestety hiperhomocysteinemia (hhcy) może być ukryta, dlatego czasami testy z krwi wykonane „z biegu” mogą nie dać rozstrzygającego wyniku.
Hiperhomocysteinemia (hhcy)
Diagnostyka:
- W przypadku podejrzenia hhcy wykonuje się test doustnego obciążenia metioniną.
- Podaje się L-metioninę (po 48-godzinnym ograniczeniu jej podaży) w dawce 100 mg/kg m.c.
- Badanie krwi należy wykonać przed podaniem metioniny i od czterech do ośmiu godzin po podaniu metioniny.
- Analiza osocza krwi pobranej na czczo wyklucza lub potwierdza istnienie jawnej hhcy.
- Ukryta hhcy może być wykryta na podstawie zawartości hcy we krwi pobranej po obciążeniu metioniną.
- Podczas wykonywania badań należy być na czczo!
Problemy diagnostyczne
Niestety nasze laboratoria nic nie mówią o metodach oznaczania homocysteiny (a to ma znaczenie) oraz o tym, czy badają całkowitą homocysteinę wraz z jej metabolitami, które są bardziej niebezpieczne od samej homocysteiny.
Dobrze jest zbadać hcy z krwi, z krwi po teście z metioniną oraz z moczu (bez metioniny i po teście).
Dieta a obniżenie poziomu homocysteiny
Sposoby na obniżenie poziomu homocysteiny:
- unikanie alkoholu, kawy,
- rzucenie palenia,
- ograniczenie białka zwierzęcego (czasami, to kwestia indywidualna),
- zielone koktajle,
- suplementacja dobrana indywidualnie.
To może Cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Śmietana – co się w niej kryje?
Kiedyś zachciało mi się jagód z cukrem i śmietaną :) Z moją manią zerkania na etykiety miałam problem znaleźć choć jedną z "normalnym" jak to przystało na śmietanę składem. Oto jedna z nich, zawiera: skrobię
WIĘCEJ >Kolagen rybi – dlaczego warto go spożywać?
Kolagen rybi jest jednym z najbardziej biodostępnych kolagenów, przez co jego spożywanie nie idzie „na marne”. Sprawdź, jakie ma właściwości i jak go stosować. Często otrzymuję od was pytanie, czy spożywany kolagen trafi tam, gdzie…
WIĘCEJ >Wymówki a dieta. Grunt to organizacja!
Grunt to organizacja! Zobacz jak robimy to w Ajwen! Poczytaj jakie są wymówki w diecie! Zobacz jak ważne jest wsparcie innych osób!
WIĘCEJ >Sezonowość – jak przetrwać zimę bez świeżych warzyw?
Kiszonki – zawierają korzystny kwas mlekowy, który wspomaga naszą florę bakteryjną, ułatwia trawienie oraz wspomaga odporność. Ponadto kiszonki bogate są w witaminę C oraz bardzo ważną witaminę K i B, których ilość się zwiększa pod
WIĘCEJ >