fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę

Jak kupować mięso i jego wyroby? Sprawdź, na co zwracać uwagę

jak kupować mięso, mięso

Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do produktów ekologicznych, kupujmy mięso w sklepach czy marketach, ale po dokładnym przeanalizowaniu składu. Sprawdź, jak kupować mięso i jego wyroby.

Jak kupować mięso?

Jeśli kupujemy mięso w popularnych supermarketach, warto udać się do stoisk firmowych, gdzie tego typu wyroby nie znajdują się w opakowaniach foliowych, próżniowych oraz w opakowaniach z modyfikowaną atmosferą (MAP). Pamiętajmy, że każdy konsument ma prawo zapytać ekspedienta o skład etykiety danego produktu, jak również może powąchać mięso oraz sprawdzić jego jakość i świeżość.

Powinno się również zainteresować rotacją towaru – jeśli zdarza się, że konkretnego towaru brakuje, to dobrze! Oznacza to, że sklep zamawia kolejną partię po wyprzedaniu poprzedniej. Nie gromadzi większych zapasów, które następnie są przechowywane przez nieokreślony czas. Jeżeli nie mamy pewności co do świeżości mięsa, można poprosić sprzedawcę o podanie daty umieszczonej na opakowaniu zbiorczym, w którym przyszło. Wszystkie sklepy mają obowiązek ich przechowywania.

czy mięso jest rakotwórcze

Czy mięso jest rakotwórcze? Przeczytaj koniecznie ten artykuł!

Mięso ociekające wodą i bardzo śliskie nie powinno znaleźć się w naszych rękach. Cenną informacją powinno być dla nas także miejsce wyprodukowania mięsa oraz jego wyrobów – te pochodzące z importu niestety wykazują mniejsze zachowanie świeżości. Wędlina nie może też zostawiać po sobie mokrych śladów, co mogłoby wskazywać na wysoką zawartość sztucznych substancji. Najlepszym sposobem jest zakup kawałka mięsa, zamarynowanie go i upieczenie w domu. Jeśli pozwala nam na to czas, warto czasami sklepowe wędliny zastępować domowymi wyrobami.

Mięso z kością charakteryzuje się większą naturalnością (pozbawione jest substancji chemicznych), ale niestety konsumenci rzadko po nie sięgają. Z kolei jeżeli kupujemy w sklepie mięso mielone, należy wskazać konkretną porcję i poprosić o zmielenie jej na miejscu. Mamy wtedy pewność, co się w niej znajduje. Ważną wskazówką jest również to, aby nie sięgać po porcje znajdujące się w marynacie (najczęściej mięso z grilla). Marynata może być sposobem na zamaskowanie tego, że mięso nie jest już pierwszej świeżości. Poza tym skład niejednej z nich nierzadko pozostawia wiele do życzenia.

Etykiety produktów spożywczych

Wybieranie określonego produktu mięsnego zawsze trzeba zacząć od analizy jego etykiety znajdującej się na opakowaniu. Skład powinien być jak najkrótszy. Niejednokrotnie producenci podają nieprawdziwe informacje związane z ilością mięsa. Dobrym tego przykładem są parówki, które wyłącznie z nazwy należą do wyrobów drobiowych, a w ich składzie w większości znajduje się mięso wieprzowe. Rozsądnie byłoby sięgać po produkty zawierające około 80–90% zawartości mięsa.

Co znajdziemy na etykietach?

Aromat dymu wędzarniczego

Aromat dymu wędzarnianego należy do grupy środków aromatyzujących, które mają nadać produktom zapach dymu z wędzenia. Spośród tych aromatów wyróżniamy: aromat bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego. Aromaty powstają w wyniku procesów, podczas których usuwane są szkodliwe składniki dla zdrowia człowieka – substancje smoliste oraz rakotwórcze. Według aktualnych doniesień naukowych aromat dymu wędzarniczego stanowi bezpieczny środek stosowany w żywności.

Konserwanty    

Wszelkie oznaczenia o symbolu E świadczą o tym, że mięso zostało wzbogacone o substancje dodatkowe działające przeciwbakteryjnie oraz przeciwpleśniowo. Spożywanie ich w dużych ilościach wykazuje działanie szkodliwe i rakotwórcze. W przetwórstwie mięsnym istotne znaczenie mają azotyny: azotyn potasu (E 249) i azotyn sodu (E 250), a także azotany: azotan sodu (E 251) i azotan potasu (E 252). W Polsce najczęściej wykorzystuje się azotyn sodu (E250). To inaczej sól peklująca, która wykazuje działanie konserwujące, stabilizujące barwę, a także nadaje swoisty smak. W nadmiernych ilościach, w połączeniu z różnymi składnikami z żywności, może przyczyniać się do powstawania kancerogennych nitrozoamin. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ich dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) wynosi 0,1 mg/kg masy ciała/dzień. W Polsce spożycie azotynów wynosi przeciętnie 3–3,5 mg/osobę/dzień, co stanowi około 60% ADI. Zawartość azotynów w wędlinach może maksymalnie wynosić 150 mg/kg, a w konserwach – 100 mg/kg.

jak czytać etykiety

Dowiedz się więcej: Sprawdź, jak czytać etykiety

Mięso oddzielone mechanicznie (MOM)

Metoda MOM to nic innego jak mechaniczne oddzielanie części mięsa z wykorzystaniem specjalistycznych narzędzi. W rzeczywistości powstaje mieszanina skórek, kości, ścięgien, chrząstek  i tkanek zwierzęcych, które stały się pozostałością mechanicznego oddzielania. Niestety tego typu mięso bardzo szybko się psuje, dlatego też producenci „zabezpieczają” tę masę poprzez dodanie do niej różnego rodzaju substancji, takich jak: konserwanty, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, substancje spulchniające, utwardzające, emulgatory, polifosforany, duże ilości soli, oleje sojowe lub rzepakowe. Przykładem tego typu produktów spożywczych są pasztety, konserwy oraz gorszej jakości parówki i kiełbasy.

Sprawdź nasze przepisy na dania mięsne

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Mięso powinno pochodzić z dobrych źródeł. Najlepsze jest ze zwierząt dziko żyjących, ekologiczne, organiczne, od zwierząt pasących się na łąkach, które nie były karmione GMO i antybiotykami. Jeśli jednak nie mamy dostępu do produktów ekologicznych, kupujmy mięso w sklepach czy marketach, ale po dokładnym przeanalizowaniu składu. Sprawdź, jak kupować mięso i jego wyroby.

Jak kupować mięso?

Jeśli kupujemy mięso w popularnych supermarketach, warto udać się do stoisk firmowych, gdzie tego typu wyroby nie znajdują się w opakowaniach foliowych, próżniowych oraz w opakowaniach z modyfikowaną atmosferą (MAP). Pamiętajmy, że każdy konsument ma prawo zapytać ekspedienta o skład etykiety danego produktu, jak również może powąchać mięso oraz sprawdzić jego jakość i świeżość.

Powinno się również zainteresować rotacją towaru – jeśli zdarza się, że konkretnego towaru brakuje, to dobrze! Oznacza to, że sklep zamawia kolejną partię po wyprzedaniu poprzedniej. Nie gromadzi większych zapasów, które następnie są przechowywane przez nieokreślony czas. Jeżeli nie mamy pewności co do świeżości mięsa, można poprosić sprzedawcę o podanie daty umieszczonej na opakowaniu zbiorczym, w którym przyszło. Wszystkie sklepy mają obowiązek ich przechowywania.

czy mięso jest rakotwórcze

Czy mięso jest rakotwórcze? Przeczytaj koniecznie ten artykuł!

Mięso ociekające wodą i bardzo śliskie nie powinno znaleźć się w naszych rękach. Cenną informacją powinno być dla nas także miejsce wyprodukowania mięsa oraz jego wyrobów – te pochodzące z importu niestety wykazują mniejsze zachowanie świeżości. Wędlina nie może też zostawiać po sobie mokrych śladów, co mogłoby wskazywać na wysoką zawartość sztucznych substancji. Najlepszym sposobem jest zakup kawałka mięsa, zamarynowanie go i upieczenie w domu. Jeśli pozwala nam na to czas, warto czasami sklepowe wędliny zastępować domowymi wyrobami.

Mięso z kością charakteryzuje się większą naturalnością (pozbawione jest substancji chemicznych), ale niestety konsumenci rzadko po nie sięgają. Z kolei jeżeli kupujemy w sklepie mięso mielone, należy wskazać konkretną porcję i poprosić o zmielenie jej na miejscu. Mamy wtedy pewność, co się w niej znajduje. Ważną wskazówką jest również to, aby nie sięgać po porcje znajdujące się w marynacie (najczęściej mięso z grilla). Marynata może być sposobem na zamaskowanie tego, że mięso nie jest już pierwszej świeżości. Poza tym skład niejednej z nich nierzadko pozostawia wiele do życzenia.

Etykiety produktów spożywczych

Wybieranie określonego produktu mięsnego zawsze trzeba zacząć od analizy jego etykiety znajdującej się na opakowaniu. Skład powinien być jak najkrótszy. Niejednokrotnie producenci podają nieprawdziwe informacje związane z ilością mięsa. Dobrym tego przykładem są parówki, które wyłącznie z nazwy należą do wyrobów drobiowych, a w ich składzie w większości znajduje się mięso wieprzowe. Rozsądnie byłoby sięgać po produkty zawierające około 80–90% zawartości mięsa.

Co znajdziemy na etykietach?

Aromat dymu wędzarniczego

Aromat dymu wędzarnianego należy do grupy środków aromatyzujących, które mają nadać produktom zapach dymu z wędzenia. Spośród tych aromatów wyróżniamy: aromat bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia (przeznaczony do boczku i szynki surowej) lub grill flavour charakterystyczny dla mięsa grillowego. Aromaty powstają w wyniku procesów, podczas których usuwane są szkodliwe składniki dla zdrowia człowieka – substancje smoliste oraz rakotwórcze. Według aktualnych doniesień naukowych aromat dymu wędzarniczego stanowi bezpieczny środek stosowany w żywności.

Konserwanty    

Wszelkie oznaczenia o symbolu E świadczą o tym, że mięso zostało wzbogacone o substancje dodatkowe działające przeciwbakteryjnie oraz przeciwpleśniowo. Spożywanie ich w dużych ilościach wykazuje działanie szkodliwe i rakotwórcze. W przetwórstwie mięsnym istotne znaczenie mają azotyny: azotyn potasu (E 249) i azotyn sodu (E 250), a także azotany: azotan sodu (E 251) i azotan potasu (E 252). W Polsce najczęściej wykorzystuje się azotyn sodu (E250). To inaczej sól peklująca, która wykazuje działanie konserwujące, stabilizujące barwę, a także nadaje swoisty smak. W nadmiernych ilościach, w połączeniu z różnymi składnikami z żywności, może przyczyniać się do powstawania kancerogennych nitrozoamin. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ich dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) wynosi 0,1 mg/kg masy ciała/dzień. W Polsce spożycie azotynów wynosi przeciętnie 3–3,5 mg/osobę/dzień, co stanowi około 60% ADI. Zawartość azotynów w wędlinach może maksymalnie wynosić 150 mg/kg, a w konserwach – 100 mg/kg.

jak czytać etykiety

Dowiedz się więcej: Sprawdź, jak czytać etykiety

Mięso oddzielone mechanicznie (MOM)

Metoda MOM to nic innego jak mechaniczne oddzielanie części mięsa z wykorzystaniem specjalistycznych narzędzi. W rzeczywistości powstaje mieszanina skórek, kości, ścięgien, chrząstek  i tkanek zwierzęcych, które stały się pozostałością mechanicznego oddzielania. Niestety tego typu mięso bardzo szybko się psuje, dlatego też producenci „zabezpieczają” tę masę poprzez dodanie do niej różnego rodzaju substancji, takich jak: konserwanty, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku, substancje spulchniające, utwardzające, emulgatory, polifosforany, duże ilości soli, oleje sojowe lub rzepakowe. Przykładem tego typu produktów spożywczych są pasztety, konserwy oraz gorszej jakości parówki i kiełbasy.

Sprawdź nasze przepisy na dania mięsne

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
13 grudnia 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to…

WIĘCEJ >
nasiona, pestki, słonecznik

Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać

Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co powinno się o tym wszystkim wiedzieć. Dlaczego…

WIĘCEJ >
surowa kiełbasa, kiełbasa, domowa kiełbasa

Kiełbasa dojrzewająca – co zawiera?

Boimy się surowego mięsa z powodu pasożytów, kiedy jem tatara słyszę pytanie, a co z tasiemcem? Wiele osób zjadając tatara popija wódeczką sądząc, że w ten sposób zabije jajeczka pasożyta, a może po prostu własne

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >