Pudding chia – czy ma właściwości zdrowotne?
Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… NIESTETY! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?
Niestety, ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci ona przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.
Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?
Chia – jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Ajwendieta znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.
Dowiedz się więcej:
Autor
Iwona Wierzbicka
Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Internet jest pełen informacji na temat cudownych właściwości tych nasion. Niektórzy piszą, że jest to najzdrowsza żywność na świecie, inni wymieniają w punktach wszystkie jej zalety… NIESTETY! Dlaczego? Czy popularny pudding chia ma jakieś właściwości zdrowotne?
Niestety, ludzki układ pokarmowy nie strawi okrywy nasienia, przeleci ona przez nasz układ pokarmowy niestrawiona. Człowiek nie trawi celulozy. Nasionka są również za małe, aby można było je skutecznie pogryźć.
Na nic te wszystkie cudowne właściwości, skoro zjesz i wydalisz w tej samej postaci. Moczenie również nic nie da. Należałoby po prostu zmielić nasiona, żeby zwiększyć ich przyswajalność. Pojawia się tylko pytanie, czy aby nasiona są pokarmem dla ludzi? Skoro fizjologicznie nie trawimy celulozy, to czy powinniśmy być mądrzejsi od matki natury i mielić nasiona przed zjedzeniem? Jakie jest Twoje zdanie?
Chia – jeść czy nie jeść?
Jeśli lubisz, to delektuj się smakiem puddingów z chia, pamiętaj tylko że będzie to posiłek, który „oczyszcza” jelita, natomiast nie będzie miał zbyt wielu właściwości odżywczych. Ale przecież czasami jedzenie powinno być też po prostu przyjemnością. W naszej aplikacji Ajwendieta znajdziesz sporo przepisów na pudding chia.
Dowiedz się więcej:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Kiełkownica
Nasz trener personalny Piotr hoduje w domu kiełki, różne gatunki, sprawdź jakie możliwości daje zmechanizowana kiełkownica.
WIĘCEJ >Cukier, słodziki, stewia, ksylitol – używać czy nie?
Stevia - badania są różne i zdania podzielone, wiele się mówi o jej antycukrzycowym działaniu bo obniża cukier, ale to obniżenie wynika ze zwiększonego wydzielania insuliny, jakimś cudem działa na wyspy beta trzustki i nie
WIĘCEJ >Orzechy – jakie mają wartości odżywcze
Orzechy to bogactwo składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto po nie sięgać. Orzechy należą do produktów gęstych odżywczo. Zawierają dużo unikatowych witamin i minerałów w tym wapń, fosfor, żelazo, bor, cynk, kobalt, magnez, miedź, mangan, siarka,…
WIĘCEJ >Niech efekty same się bronią. Moja analiza składu ciała
Łamię mity IŻŻ, ryż, kurczak, liczenie makrosów… itd. Jak to się mówi – niech efekty same się bronią. 16% tkanki tłuszczowej, 26,8 kilogramów mięśni, waga 58 kg, wzrost 166, wiek (jeszcze) 42. Dzisiaj stanęłam na…
WIĘCEJ >