
Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto.
Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm osób borykających się z Hashimoto (czy dokładniej: ich tarczycę). Niekiedy te zmiany będą niewielkie, innym razem mogą być dosyć duże – to zawsze indywidualna kwestia.
Niestety jest wiele produktów, które mają niekorzystny wpływ na osoby chorujące na Hashimoto. To, w jakim stopniu usunąć z diety dane produkty, zależy od wielu czynników. Trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę, jak zaawansowania jest choroba, czy przeciwciała są tylko nieznacznie podwyższone, czy może liczone już w tysiącach, stabilne na podobnym poziomie, czy się zmniejszają lub zwiększają. Ważne jest też to, jak długo trwa choroba oraz jaki jest obraz tarczycy na USG.
Nie wszyscy chorzy muszą eliminować wiele produktów. Czasami już drobne zmiany przynoszą wystarczającą poprawę zdrowia i mogą wprowadzić chorobę w remisję.
Czego nie jeść przy Hashimoto?
Pierwszy krok wiąże się z usunięciem z diety produktów przyczyniających się do powstawania w organizmie stanu zapalnego. Lepiej zrezygnować z:
- cukru,
- pszenicy,
- alkoholu,
- produktów wysokoprzetworzonych (fast foody, słodycze, gotowe dania i sosy, słodkie napoje, chipsy i inne słone przekąski itd.).
Dobrze jest wybierać artykuły spożywcze gęste odżywczo, takie jak: jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki. Warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą te produkty – dobrze, by były jak najbardziej naturalne.
Jeśli te eliminacje nie przynoszą poprawy, czyli jeżeli choroba nie wchodzi w remisję, a wręcz się pogłębia, to kolejnym krokiem jest usunięcie z diety glutenu i nabiału.

Sprawdź: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z tego typu żywności na stałe. Jest to w dużym stopniu kwestia indywidualna. W przypadku niektórych wprowadzenie takich zmian w diecie np. na pół roku sprawi, że stan zapalny się zmniejszy i choroba będzie w remisji. Wtedy można stopniowo znów wprowadzać te produkty do diety przy równoczesnym obserwowaniu, jak organizm na to reaguje. Ale bywa też tak, że powrót do jedzenia glutenu i nabiału będzie się wiązał z nawrotem choroby.
Jeśli te zmiany, czyli wykluczenie glutenu i nabiału, nie przynoszą poprawy, to kolejnym krokiem jest wprowadzenie protokołu autoimmunologicznego.
Ta dieta jest już restrykcyjna. Stosuje się ją od 30 do 90 dni. W tej diecie eliminujemy gluten, zboża (również bezglutenowe), orzechy i pestki, rośliny strączkowe, rośliny psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak, jagody goji, miechunka, tytoń), kawę czy różnego rodzaju przyprawy występujące w ziarnach (np. pieprz).
Po zakończeniu protokołu autoimmunologicznego wprowadzamy po kolei poszczególne produkty i sprawdzamy reakcję organizmu.
We wprowadzaniu zmian w diecie i kontrolowaniu sytuacji może pomóc dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor

Iwona Wierzbicka
Diagnoza: Hashimoto. Ta informacja zwykle oznacza konieczność wprowadzenia zmian w diecie. Sprawdź, czego nie jeść przy Hashimoto.
Wprowadzenie zmian w diecie, w tym usunięcie z niej niektórych produktów, ma uspokoić układ immunologiczny, który atakuje organizm osób borykających się z Hashimoto (czy dokładniej: ich tarczycę). Niekiedy te zmiany będą niewielkie, innym razem mogą być dosyć duże – to zawsze indywidualna kwestia.
Niestety jest wiele produktów, które mają niekorzystny wpływ na osoby chorujące na Hashimoto. To, w jakim stopniu usunąć z diety dane produkty, zależy od wielu czynników. Trzeba wziąć przede wszystkim pod uwagę, jak zaawansowania jest choroba, czy przeciwciała są tylko nieznacznie podwyższone, czy może liczone już w tysiącach, stabilne na podobnym poziomie, czy się zmniejszają lub zwiększają. Ważne jest też to, jak długo trwa choroba oraz jaki jest obraz tarczycy na USG.
Nie wszyscy chorzy muszą eliminować wiele produktów. Czasami już drobne zmiany przynoszą wystarczającą poprawę zdrowia i mogą wprowadzić chorobę w remisję.
Czego nie jeść przy Hashimoto?
Pierwszy krok wiąże się z usunięciem z diety produktów przyczyniających się do powstawania w organizmie stanu zapalnego. Lepiej zrezygnować z:
- cukru,
- pszenicy,
- alkoholu,
- produktów wysokoprzetworzonych (fast foody, słodycze, gotowe dania i sosy, słodkie napoje, chipsy i inne słone przekąski itd.).
Dobrze jest wybierać artykuły spożywcze gęste odżywczo, takie jak: jaja, dobrej jakości mięso i podroby, warzywa i owoce, dobre tłuszcze (awokado, oliwa z oliwek, smalec ekologiczny, olej lniany, olej z wiesiołka, z czarnuszki, z ogórecznika), buliony, kiszonki. Warto zwracać uwagę na to, skąd pochodzą te produkty – dobrze, by były jak najbardziej naturalne.
Jeśli te eliminacje nie przynoszą poprawy, czyli jeżeli choroba nie wchodzi w remisję, a wręcz się pogłębia, to kolejnym krokiem jest usunięcie z diety glutenu i nabiału.

Sprawdź: Dieta bezglutenowa – jak to ogarnąć?
Nie oznacza to jednak, że trzeba zrezygnować z tego typu żywności na stałe. Jest to w dużym stopniu kwestia indywidualna. W przypadku niektórych wprowadzenie takich zmian w diecie np. na pół roku sprawi, że stan zapalny się zmniejszy i choroba będzie w remisji. Wtedy można stopniowo znów wprowadzać te produkty do diety przy równoczesnym obserwowaniu, jak organizm na to reaguje. Ale bywa też tak, że powrót do jedzenia glutenu i nabiału będzie się wiązał z nawrotem choroby.
Jeśli te zmiany, czyli wykluczenie glutenu i nabiału, nie przynoszą poprawy, to kolejnym krokiem jest wprowadzenie protokołu autoimmunologicznego.
Ta dieta jest już restrykcyjna. Stosuje się ją od 30 do 90 dni. W tej diecie eliminujemy gluten, zboża (również bezglutenowe), orzechy i pestki, rośliny strączkowe, rośliny psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak, jagody goji, miechunka, tytoń), kawę czy różnego rodzaju przyprawy występujące w ziarnach (np. pieprz).
Po zakończeniu protokołu autoimmunologicznego wprowadzamy po kolei poszczególne produkty i sprawdzamy reakcję organizmu.
We wprowadzaniu zmian w diecie i kontrolowaniu sytuacji może pomóc dietetyk kliniczny.
To może cię zainteresować:
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Sen – śpisz mniej niż 7 godzin? Grozi ci otyłość i depresja!
Jeżeliby przyjąć, że średnia życia to 78 lat, to 25 lat z nich spędzimy na spaniu. Dla porównania 48 dni będziemy uprawiać seks. Nowoczesny styl życia, przewlekły stres, siedzący tryb życia i brak snu indukują…
WIĘCEJ >Nóż karbowany – jak go używać?
Nóż karbowany może w ciekawy sposób odmienić nasze posiłki. Będą nie tylko pyszne, lecz także miłe dla oka. Po co używać takiego noża i do czego może się przydać? Sprawdź! Nóż karbowany ma wyprofilowany kształt….
WIĘCEJ >Ogórek i sezon ogórkowy!
„Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek…” – ponieważ dosłownie i w przenośni jest sezon ogórkowy, czasami przy obieraniu ogórków podśpiewuję sobie piosenkę „Fasolek”, którą znam z dzieciństwa. Czym w ogóle jest ogórek? Teraz – uwaga –…
WIĘCEJ >Przewlekłe zmęczenie – jak sobie z nim radzić?
Brak energii, osłabienie, zaburzenia snu – tak może się objawiać przewlekłe zmęczenie. Sprawdź, co zrobić, aby się z nim uporać. Przewlekłe zmęczenie to ciągłe uczucie zmęczenia, któremu towarzyszą również takie objawy, jak: senność, brak energii,…
WIĘCEJ >