fbpx
logo
Szukaj
open close

Histamina i substancje „alergizujące” – KDK 19/29

Czy wiesz, że objawy takie jak: wzdęcia, biegunki, migreny, bóle stawów, czy zaczerwienienie skóry mogą być związane z nietolerancją histaminy? Zdobądź wszechstronną wiedzę na temat histaminy i jej wpływu na…

Znajdujesz się na starej wersji strony kursu
Prosimy o przejście do panelu klienta w zakładkę kupione

| LINK DO PANELU |

 

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Czy wiesz, że objawy takie jak: wzdęcia, biegunki, migreny, bóle stawów, czy zaczerwienienie skóry mogą być związane z nietolerancją histaminy? Zdobądź wszechstronną wiedzę na temat histaminy i jej wpływu na zdrowie. Dowiedz się, jak rozpoznawać objawy nietolerancji histaminy, jakie produkty i czynniki podnoszą jej poziom w organizmie. Zdobądź praktyczną wiedzę, jak skutecznie zarządzać dietą niskohistaminową, kiedy warto ją zastosować, a kiedy nie. Odkryj, kiedy i jak suplementować probiotyki, kwercetynę, witaminę C i zioła, aby poprawić swoje samopoczucie. Dowiedz się, jak skutecznie kontrolować stany zapalne. Zobacz nasz kurs dietetyki!

Jest to moduł 19. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują?
  • jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin?
  • dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić?
  • stany zapalne a histamina
  • komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych
  • jakie substancje obniżają poziom enzymu DAO?
  • DAO i MAO – mechanizm działania
  • co podnosi poziom histaminy w organizmie?
  • jakie produkty są wyzwalaczami histaminy?
  • jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy?
  • jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne?
  • tyramina – czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają?
  • tabele z aminami biogennymi
  • mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych
  • suplementacja wspierająca organizm
  • diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją
  • czym są neurotransmitery?
  • konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy
  • rozkład histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie
  • co zaburza działanie enzymów rozkładających histaminę?
  • jak analizować wyniki badań – case study
  • jak wyglądają tabele inhibitorów DAO?
  • jak wyglądają tabele wyzwalaczy histaminy?
  • jak wyglądają tabele źródeł histaminowych?
  • jakie suplementy wspierają rozkładanie histaminy?
  • probiotykoterapia – jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy?

Minimalne wymagania techniczne:

  • urządzenie z dostępem do Internetu
  • najnowsza wersja przeglądarki internetowej z włączoną obsługą plików Cookies i Java Script
  • program do odczytu plików formatu .pdf
  • program umożliwiający rozpakowanie plików formatu .rar

Autor



Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny

Autor

Iwona Wierzbicka
Długość: 4:22:46
Trudność: Trudny

Czy wiesz, że objawy takie jak: wzdęcia, biegunki, migreny, bóle stawów, czy zaczerwienienie skóry mogą być związane z nietolerancją histaminy? Zdobądź wszechstronną wiedzę na temat histaminy i jej wpływu na zdrowie. Dowiedz się, jak rozpoznawać objawy nietolerancji histaminy, jakie produkty i czynniki podnoszą jej poziom w organizmie. Zdobądź praktyczną wiedzę, jak skutecznie zarządzać dietą niskohistaminową, kiedy warto ją zastosować, a kiedy nie. Odkryj, kiedy i jak suplementować probiotyki, kwercetynę, witaminę C i zioła, aby poprawić swoje samopoczucie. Dowiedz się, jak skutecznie kontrolować stany zapalne. Zobacz nasz kurs dietetyki!

Jest to moduł 19. Kursu Dietetyki Klinicznej.

Prezentacja do tego modułu ma 199 slajdów.

Zobacz streszczenie tego, co jest w tym module - kliknij.

Możesz też kupić cały kurs

Jeśli chcesz kupić cały kurs, nie kupuj poszczególnych modułów, są zawarte w kursie. Kliknij tutaj, by przejść do całego kursu.

Czy po kursie mogę być dietetykiem?

W Polsce zawód dietetyka nie jest unormowany, już teraz nikt nie zabroni Ci się w ten sposób nazywać. Jeśli jednak chcesz pomagać podopiecznym zawodowo, skończ studia dietetyczne oraz rozpocznij proces dokształcania, który trwa całe życie, a ten kurs jest jednym z takich kroków. Możesz wziąć w nim udział, nawet gdy nie jesteś po żadnych studiach. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat aspektów prawnych zawodu dietetyka, zobacz ten materiał.

Dla kogo jest ten kurs?

  • dla dietetyka
  • dla lekarza
  • dla fizjoterapeuty
  • dla farmaceuty
  • dla Ciebie, jeśli chcesz wiedzieć więcej
  • dla Ciebie, jeśli w przyszłości myślisz o tym, by pomagać innym
  • dla Ciebie, jeśli chcesz pomagać najbliższym
  • dla Ciebie, jeśli szukasz odpowiedzi na nurtujące cię pytania
  • dla Ciebie, jeśli po prostu masz ochotę rozwijać swoją wiedzę

Czy kurs jest trudny?

Tak, będzie trudniejszy niż większość naszych kursów, ponieważ musi wytłumaczyć skomplikowane zagadnienia. Jest za to dobra wiadomość! Możesz go wielokrotnie odtwarzać, przewijać, zatrzymywać i do niego wracać. Otrzymasz również prezentacje PDF do robienia własnych notatek.

Co jest w cenie kursu?

  • certyfikat do tego modułu wysyłany e-mailem do samodzielnego wydrukowania
  • prezentacja PDF do tego modułu (do pobrania poniżej)
  • zapis video wykładu (znajdziesz na samej górze, duży przycisk play)
  • dostęp nieograniczony

Pobierz szczegółowy spis treści

Spis treści całego Kursu Dietetyki Klinicznej

Jak odtworzyć film

Zapraszam – Iwona Wierzbicka

Poruszymy między innymi takie tematy jak:

  • czym są aminy biogenne, jak się dzielą i gdzie występują?
  • jakie bakterie (nawet te pożyteczne) wpływają na wzrost zawartości amin?
  • dlaczego „zdrowe” produkty mogą szkodzić?
  • stany zapalne a histamina
  • komórki tuczne, mastocytoza, zespół aktywacji komórek tucznych
  • jakie substancje obniżają poziom enzymu DAO?
  • DAO i MAO – mechanizm działania
  • co podnosi poziom histaminy w organizmie?
  • jakie produkty są wyzwalaczami histaminy?
  • jakie produkty dostarczają amin biogennych, w tym histaminy?
  • jaką rolę odgrywają w organizmie aminy biogenne?
  • tyramina – czy jest problemem, kiedy, jakie produkty ją zawierają?
  • tabele z aminami biogennymi
  • mykotoksyny jako wyzwalacze komórek tucznych
  • suplementacja wspierająca organizm
  • diagnostyka nietolerancji histaminy i amin biogennych: krew, mocz, kał, badania z prowokacją
  • czym są neurotransmitery?
  • konsekwencje podwyższonego poziomu histaminy
  • rozkład histaminy na poziomie komórkowym oraz w jelicie
  • co zaburza działanie enzymów rozkładających histaminę?
  • jak analizować wyniki badań – case study
  • jak wyglądają tabele inhibitorów DAO?
  • jak wyglądają tabele wyzwalaczy histaminy?
  • jak wyglądają tabele źródeł histaminowych?
  • jakie suplementy wspierają rozkładanie histaminy?
  • probiotykoterapia – jakie szczepy sprzyjają rozkładowi histaminy?

Tagi

Podobne tematy

nietolerancje pokarmowe

Nietolerancje pokarmowe i alergie kontaktowe – KDK 18/29

Czy wiesz skąd biorą się problemy skórne, nietolerancje pokarmowe lub alergie kontaktowe? Otrzymaj kompleksową wiedzę, w jaki sposób odpowiednia dieta może poprawić codzienne funkcjonowanie, zdrowie i samopoczucie. Naucz się, jak wykrywać nietolerancje i świadomie nimi…

WIĘCEJ >
candida

Candida – skuteczne leczenie grzybicy organizmu

Zastanawiasz się, dlaczego tak często borykasz się z nawracającymi infekcjami? Chcesz dowiedzieć się, jak chronić siebie i swoich bliskich przed szkodliwym działaniem drożdżaków Candida? Zdobądź kompleksową wiedzę na temat grzybicy, jej przyczyn, objawów oraz skutecznych…

WIĘCEJ >

Jelita – jak przywrócić ich zdrowie? Przegląd popularnych schorzeń i metod leczenia.

Czy borykasz się z problemami trawiennymi takimi jak wzdęcia, przelewanie, ból jelit czy uczucie ciężkości? A może masz obniżony nastrój lub cierpisz na stany depresyjne? Rozwiązanie jest proste – zadbaj o swoje jelita. To one…

WIĘCEJ >

Wariacje z sosem winegret – sekret doskonałego przygotowania.

Czy lubisz zdrowe sałatki? Chcesz poznać sposób na wyśmienity sos bez konserwantów? Paweł Jackowski, mistrz kuchni pokaże Ci, jak w prosty i domowy sposób przyrządzić swój własny sos do sałatek. Naucz się technik jego wykonania….

WIĘCEJ >