fbpx
Szukaj
open close

Oliwa z oliwek leczy stany zapalne

Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Tagi

Postaw mi kawę na buycoffee.to
oliwa z oliwek

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.

Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.

Właściwości prozdrowotne

Oliwa ma właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwaterogenne,
  • przeciwrakowe,
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
  • przeciwwirusowe.

Ponadto:

  • chroni cholesterol przed utlenianiem,
  • zwiększa produkcję tlenku azotu,
  • chroni mitochondria.

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.

Korzyści

Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

Oliwa:

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Źródła

  1. Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
  2. Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Iwona Wierzbicka

W oliwie jest mnóstwo składników, które możemy nazwać prozdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto po nią sięgać.

Często czytamy, że naukowcy odkryli coś nowego w składzie oliwy. Nie mamy pewności, jak działają jej poszczególne składniki, ale wiemy, że jako całość ma bardzo dobroczynne działanie na nasz organizm. Nie znam chyba drugiego produktu tak dobrego dla zdrowia. Może poza aloesem, który również jest wyjątkowym pod względem składu i właściwości.

Właściwości prozdrowotne

Oliwa ma właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwaterogenne,
  • przeciwrakowe,
  • przeciwbakteryjne (przeciw bakteriom gram-dodatnim, gram-ujemnym oraz mykoplazmie),
  • przeciwwirusowe.

Ponadto:

  • chroni cholesterol przed utlenianiem,
  • zwiększa produkcję tlenku azotu,
  • chroni mitochondria.

Właściwości prozdrowotne wyciągów z liści

W handlu są dostępne suplementy z wyciągami z liści oliwnych. Mają one właściwości przeciwbakteryjne przeciw Campylobacter jejuni, Helicobacter pylori oraz Staphylococcus aureus. Chronią także przeciwko wirusom mononukleozy, wirusowemu zapalenia wątroby, rotawirusom i wirusom wywołującym „przeziębienie”.

Korzyści

Bardzo ważne, by wybierać oliwę extra virgin, czyli tłoczoną na zimno, z pierwszego tłoczenia i zapakowaną w ciemną, szklaną butelkę. Ponadto im bardziej oliwa jest gorzka, tym ma więcej składników antyoksydacyjnych.

Oliwa:

To może Cię zainteresować:

Sprawdź nasze e-booki:

Źródła

  1. Omar S., Oleuropein in olive and its pharmacological effects, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21179340/ (28.09.2017).
  2. Tripoli E. i in., The phenolic compounds of olive oil: structure, biological activity and beneficial effects on human health, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19079898/ (28.09.2017).

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Autor

Iwona Wierzbicka
28 września 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dieta niskowęglowodanowa a trenowanie – mój przypadek

Śniadanie bez węglowodanów i bieganie na czczo – obalam mity! Oczywiście, że każdy jest inny i każdy ma inaczej, ale chcę pokazać, że można jeść 3 posiłki dziennie, nie trzeba się opychać ryżem i makaronem,…

WIĘCEJ >
konserwa, puszka

Konserwy – dlaczego lepiej na nie uważać?

Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Clostridium botulinum Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie…

WIĘCEJ >

Kokos – co można z niego zrobić?

Czym tak naprawdę jest kokos? Co można z niego zrobić? Sprawdź, co warto wiedzieć na jego temat. Każdy pewnie myśli, że kokos to orzech, a tu niespodzianka! Tak naprawdę jest on pestką, owocem palmy kokosowej….

WIĘCEJ >
jak odżywiać małego sportowca, mały sportowiec

Jak odżywiać małego sportowca? Dieta dla trenujących dzieci

Dzieci do prawidłowego rozwoju potrzebują właściwie zbilansowanych składników pokarmowych. Niestety wielu rodziców nie przykłada do tego aż tak dużej wagi. W szczególności jeśli dziecko jest aktywne fizycznie i niemal wszystko co spożyje

WIĘCEJ >