Awokado nadziewane fetą
Awokado nadziewane fetą
Przygotowanie
- Awokado głęboko nacinamy wzdłuż (do pestki), połówki obracamy w przeciwnych kierunkach i rozdzielamy, po czym wyrzucamy pestkę
- Miąższ z awokado wydrążamy łyżką tak, aby przy skórce zostało ok. 2-3 mm
- Następnie kroimy miąższ z awokado w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniał
- Połówki awokado również skrapiamy sokiem z cytryny
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Pomidory kroimy w ćwiartki
- Ser kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wrzucamy wszystkie składniki i delikatnie mieszamy
- Połówki awokado napełniamy farszem, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki, aby schłodzić
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z awokado.
Autor
Lista składników
- Awokado (420 g)
- Pomidor koktajlowy (240 g)
- Cytryna (160 g)
- Cebula (105 g)
- Ser feta (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Oliwki czarne (18 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Mięta (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Koktajl z awokado
Awokado obieramy i kroimy na kawałki Z truskawek usuwamy szypułki Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Sałatka z kabanosem, awokado i papryką
Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba
WIĘCEJ >Awokado nadziewane sałatką z kraba
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Do wrzącej wody wkładamy kraba, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez ok. 15 minut Ugotowanego kraba przenosimy na sito i przelewamy zimną wodą Następnie łapiemy kraba obiema…
WIĘCEJ >Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem
Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy większy niż na początku Kładziemy połówki awokado wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym Wbijamy…
WIĘCEJ >