fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd70809ee-d6a5-4257-86e1-dcdd5b337c47
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Awokado zapiekane z jajkiem i boczkiem

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 220 st. C
  • Łyżką wydrążamy połówkę awokado do momentu aż otwór będzie mniej więcej dwa razy większy niż na początku
  • Kładziemy połówki awokado wydrążoną stroną do góry w naczyniu żaroodpornym
  • Wbijamy jajko do każdego zagłębienia
  • Przyprawiamy solą i pieprzem
  • Pieczemy przez około 15-20 minut do momentu gdy jajka się zetną
  • Na blaszce układamy również boczek
  • Podajemy od razu

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne i ciekawe pomysły na połączenia jaj z awokado.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 awokado (280 g)
  • 4 jaja kurze roz. M (ok. 204 g)
  • boczek wędzony (200 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z indykiem

Indyka mieszamy z koncentratem pomidorowym, oregano i solą. Grillujemy bez tłuszczu ok. 10 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę mieszamy z pokrojoną w kostkę papryką i obranym na ‘makaron warzywny’ ogórkiem (można również pokroić w zwykłe…

WIĘCEJ >

Zapiekanka marchewkowa

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Marchewkę ścieramy na tarce lub przy użyciu maszynki. Startą marchewkę układamy w misce wraz z resztą składników. Mieszamy wszystko i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 30 minut i podajemy

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, papają i łososiem

Na talerzu kładziemy sałatę, na niej szpinak i rukolę Papaję obieramy ze skóry i kroimy w małe kawałki Awokado obieramy i kroimy w paski Truskawki przekroić na połówki Pomidorki przekroić na połówki Pokrojone składniki kładziemy…

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >