fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka w szynce na sałacie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz13-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka w szynce na sałacie

Przygotowanie

  • Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski
  • Sałatę rwiemy w palcach
  • Pomidora kroimy w cząstki
  • Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry
  • Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach
  • Sałatę, kapustę i warzywa układamy na talerzu
  • Jajka kroimy na 4 części
  • Kawałki jajka zawijamy w szynkę i układamy na sałatce
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Pamiętaj, że przy wyborze przepisu należy uwzględnić swoją aktualną dietę oraz nietolerancje – poszukaj informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia smacznych sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 ugotowane na twardo jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 8 plasterków szynki wędzonej (ok. 120 g)
  • 2 liście kapusty pekińskiej (100 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ½ ogórka zielonego (90 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku (ok. 5 g)
  • 4 łyżki sosu vinaigrette (40 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Gulasz wegański

Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku 

WIĘCEJ >

Wątróbka indycza z tymiankiem i oregano

Wątróbkę płuczemy solidnie, wycinamy błonki i odstawiamy do osuszenia. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec lub olej kokosowy) podsmażamy cebulę, aż zmięknie, dorzucamy wątróbkę. Smażymy na średnim ogniu kilka minut, aż wątróbka zbrązowieje. Pod…

WIĘCEJ >