fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Babeczki owsiane z daktylami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0315b318-d314-4d1c-8320-1846b5b9e549
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Babeczki owsiane z daktylami

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do muffinów lekko smarujemy tłuszczem i wkładamy w zagłębienia papierowe foremki
  • Daktyle drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, otręby, skórkę pomarańczową oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Marchew obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski, po czym całość dokładnie mieszamy, tak aby rozdrobnić marchew
  • Pośrodku ciasta formujemy zagłębienie
  • Do dzbanka wlewamy maślankę i tłuszcz, wybijamy jajo i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy mieszankę do zagłębienia i całość lekko mieszamy
  • Ciasto nakładamy do papierowych foremek i pieczemy babeczki przez ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 12
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka razowa (300 g)
  • Maślanka (250 g)
  • Marchew (200 g)
  • Otręby owsiane (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Daktyl (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka na muffiny, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pomarańczowe ciasteczka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go, a następnie przelewamy do miski Dodajemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii i ucieramy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >

Szaszłyki wołowe z ziołami

Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do miski Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski Do miski dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie mieszamy Mięso kroimy w kostkę, dodajemy do miski z marynatą…

WIĘCEJ >

Sznycel drobiowy z ananasem i miksem sałat

Imbir drobno siekamy Pierś z kurczaka kroimy w cienką kostkę, a następnie siekamy nożem aż powstanie klejąca się masa Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy imbir Formujemy kształt liścia Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Smażymy…

WIĘCEJ >