Babeczki „Popover” z sosem szynkowym
Babeczki „Popover” z sosem szynkowym
Przygotowanie
Sos szynkowy
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Szynkę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szynkę, dolewamy wodę oraz mleko i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy mieszankę na patelnię, dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję, często mieszając
- Dodajemy przyprawy, mieszamy i dusimy przez ok. 10 minut
- Babeczki polewamy sosem i podajemy
Babeczki „Popover”
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 225 st. C
- Do miski wybijamy jaja, przesiewamy przez sitko mąki, dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie miksujemy
- Foremki na muffiny smarujemy tłuszczem
- Następnie do foremek przelewamy masę do 2/3 wysokości
- Foremki wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia babeczek.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Borówka (150 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Mąka kukurydziana (36 g)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.