Bezglutenowe pączki z marcepanem
Bezglutenowe pączki z marcepanem
Przygotowanie
Ciasto
- Do miski wsypujemy siemię lniane i babkę jajowatą, dolewamy bardzo ciepłą wodę, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
- Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy
- Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z suchymi składnikami i mieszamy
- Do osobnej miski wkładamy wszystkie mokre składniki (tłuszcz powinien być miękki) i dokładnie mieszamy
- Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz siemię lniane z babką jajowatą i całość wyrabiamy łyżką tak, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
- Przygotowane ciasto odkładamy na ok. 5-10 minut
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Stolnicę lekko podsypujemy mąką (ziemniaczaną)
- Ciasto dzielimy na części (w zależności od ilości porcji) i kładziemy na stolnicę, delikatnie obtaczając w mące, aby się nie kleiło do rąk
- Z każdej części ciasta formujemy pączek z dziurką – formujemy pączka, w środek wsadzamy palec i tworzymy dosyć dużą dziurkę (powinna mieć ok. 1,5-2 cm)
- Uformowane pączki układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
- Po tym czasie ściągamy pączki z blachy i odkładamy do ostygnięcia
- W tym czasie przygotowujemy lukier
- Wierzch pączków moczymy w lukrze i dekorujemy ulubionymi dodatkami
Lukier
- Do garnka wkładamy pastę kokosową, dodajemy słodzik, dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą
- Następnie ściągamy garnek z kuchenki, dodajemy sok z cytryny i mieszamy
- Zawartość garnka przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
- Następnie dodajemy do miski jogurt i całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
- Miskę wkładamy do lodówki i co kilka minut sprawdzamy konsystencję – lukier powinien zgęstnieć, ale nie zrobić się stały
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.
Autor
Lista składników
Ciasto
- Woda (100 ml)
- Mleko ryżowe (60 ml)
- Mąka ryżowa (55 g)
- Mus jabłkowy (35 g)
- Mąka owsiana (30 g)
- Budyń waniliowy – proszek (30 g)
- Erytrol (30 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Mąka ziemniaczana (25 g)
- Mąka z sorgo (20 g)
- Jogurt kokosowy bez cukru (20 g)
- Marcepan (20 g)
- Siemię lniane mielone (5 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (5 ml)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Babka jajowata – łupiny (4 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Sól kłodawska (1 g)
- Soda oczyszczona (1 g)
Lukier
- Mleko ryżowe (60 ml)
- Pasta kokosowa (50 g)
- Erytrol (40 g)
- Jogurt kokosowy bez cukru (20 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.