fbpx
logo
Szukaj
open close

Bezglutenowe pączki z marcepanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c00ebd0b8-3e27-442f-a22b-843a4bb8af92
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Bezglutenowe pączki z marcepanem

Przygotowanie

Ciasto

  • Do miski wsypujemy siemię lniane i babkę jajowatą, dolewamy bardzo ciepłą wodę, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
  • Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy
  • Marcepan ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z suchymi składnikami i mieszamy
  • Do osobnej miski wkładamy wszystkie mokre składniki (tłuszcz powinien być miękki) i dokładnie mieszamy
  • Do suchych składników dodajemy mokre składniki oraz siemię lniane z babką jajowatą i całość wyrabiamy łyżką tak, aby wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączyły
  • Przygotowane ciasto odkładamy na ok. 5-10 minut
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Stolnicę lekko podsypujemy mąką (ziemniaczaną)
  • Ciasto dzielimy na części (w zależności od ilości porcji) i kładziemy na stolnicę, delikatnie obtaczając w mące, aby się nie kleiło do rąk
  • Z każdej części ciasta formujemy pączek z dziurką – formujemy pączka, w środek wsadzamy palec i tworzymy dosyć dużą dziurkę (powinna mieć ok. 1,5-2 cm)
  • Uformowane pączki układamy na papierze i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut
  • Po tym czasie ściągamy pączki z blachy i odkładamy do ostygnięcia
  • W tym czasie przygotowujemy lukier
  • Wierzch pączków moczymy w lukrze i dekorujemy ulubionymi dodatkami

Lukier

  • Do garnka wkładamy pastę kokosową, dodajemy słodzik, dolewamy mleko i podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dokładnie połączą
  • Następnie ściągamy garnek z kuchenki, dodajemy sok z cytryny i mieszamy
  • Zawartość garnka przenosimy do miski i odkładamy do ostygnięcia
  • Następnie dodajemy do miski jogurt i całość dokładnie mieszamy rózgą kuchenną
  • Miskę wkładamy do lodówki i co kilka minut sprawdzamy konsystencję – lukier powinien zgęstnieć, ale nie zrobić się stały

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pączków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 24
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

Ciasto

  • Woda (100 ml)
  • Mleko ryżowe (60 ml)
  • Mąka ryżowa (55 g)
  • Mus jabłkowy (35 g)
  • Mąka owsiana (30 g)
  • Budyń waniliowy – proszek (30 g)
  • Erytrol (30 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (25 g)
  • Mąka z sorgo (20 g)
  • Jogurt kokosowy bez cukru (20 g)
  • Marcepan (20 g)
  • Siemię lniane mielone (5 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (5 ml)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Babka jajowata – łupiny (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Soda oczyszczona (1 g)

Lukier

  • Mleko ryżowe (60 ml)
  • Pasta kokosowa (50 g)
  • Erytrol (40 g)
  • Jogurt kokosowy bez cukru (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rózga kuchenna, Stolnica, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Pączki

Mleko lekko podgrzewamy Mąkę przesiewamy przez sitko do miski Mleko mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 1/14 ilości cukru i ok. 1/7 (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pączki serowe

Ser wkładamy do miski i rozdrabniamy widelcem Wszystkie suche składniki (poza cukrem pudrem) wsypujemy do osobnej miski i mieszamy Następnie (…)

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Czekoladowe pączusie

Wszystkie składniki razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia.

WIĘCEJ >