fbpx
logo
Szukaj
open close

Boeuf strogonow

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3e0bb105-dd47-41b8-becb-6963238f1e54
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Boeuf strogonow

Przygotowanie

  • Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, wrzucamy na suchą patelnię i dusimy cały czas mieszając do momentu, aż odparuję większość soku
  • Dodajemy tłuszcz (1/3 ilości) i smażymy pieczarki do momentu, aż będą zarumienione
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pieczarki, przecier i przyprawy (paprykę), dolewamy wino, mieszamy i dusimy przez ok. 10 minut
  • Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z powięzi
  • Następnie kroimy mięso w paski o grubości ok. 0,5 cm i oprószamy mąką
  • Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez kilka minut intensywnie mieszając
  • Mięso przenosimy do rondla z pieczarki i dokładnie mieszamy
  • Do rondla dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
  • Boeuf strogonow możemy podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia boeuf strogonow.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina polędwica (1000 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Wino białe wytrawne (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (80 g)
  • Masło (45 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pierogi gryczane z grzybami

Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…

WIĘCEJ >

Krewetki na makaronie z cukinii

Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz i przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy krewetki i podsmazamy przez…

WIĘCEJ >

Pyzy w indyjskim stylu

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski,…

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >