Boeuf strogonow
Boeuf strogonow
Przygotowanie
- Pieczarki obieramy, kroimy w pół plastry, wrzucamy na suchą patelnię i dusimy cały czas mieszając do momentu, aż odparuję większość soku
- Dodajemy tłuszcz (1/3 ilości) i smażymy pieczarki do momentu, aż będą zarumienione
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pieczarki, przecier i przyprawy (paprykę), dolewamy wino, mieszamy i dusimy przez ok. 10 minut
- Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy z powięzi
- Następnie kroimy mięso w paski o grubości ok. 0,5 cm i oprószamy mąką
- Na patelni rozgrzewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez kilka minut intensywnie mieszając
- Mięso przenosimy do rondla z pieczarki i dokładnie mieszamy
- Do rondla dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy posiekaną zieleniną
- Boeuf strogonow możemy podawać z dodatkiem makaronu, ryżu lub kaszy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia boeuf strogonow.
Autor
Lista składników
- Wołowina polędwica (1000 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Wino białe wytrawne (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Śmietana 18% (80 g)
- Masło (45 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Mąka orkiszowa (12 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Krewetki na makaronie z cukinii
Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz i przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy krewetki i podsmazamy przez…
WIĘCEJ >Pyzy w indyjskim stylu
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i miksujemy Mąkę przesiewamy przez sitko do osobnej miski,…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >