Borowikowa zupa-krem z kasztanami
Borowikowa zupa-krem z kasztanami
Przygotowanie
- Kasztany obieramy
- Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy kasztany i przyprawy, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut
- Na patelni prażymy orzechy tak, aby się lekko zarumieniły
- Borowiki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki
- Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy szalotki i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
- Zwiększamy ogień, dodajemy borowiki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Z garnka wyciągamy kasztany (kilka odkładamy na bok) i kroimy je na kawałki, po czym z powrotem dodajemy do garnka
- Do garnka dodajemy połowę zawartości patelni i całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu
- Zupę podgrzewamy i przelewamy do misek, po czym dekorujemy orzechami, odłożonymi kasztanami i borowikami
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Borowik (świeży) (600 g)
- Bulion mięsny (600 ml)
- Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
- Orzech laskowy (30 g)
- Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Zupa ze świeżych pomidorów z bazylią
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolita konsystencję Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, często mieszając Dodajemy skórkę…
WIĘCEJ >Rozgrzewająca zupa z kurczaka
Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co…
WIĘCEJ >Aromatyczna zupa ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło) Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i…
WIĘCEJ >Zupa dyniowa z serem feta i grzankami
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Dodajemy tłuszcz (oliwę), sól oraz 1/3 ilości bulionu i wkładamy…
WIĘCEJ >