fbpx
logo
Szukaj
open close

Borowikowa zupa-krem z kasztanami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1354edf8-8596-44e1-99fe-4923de331e83
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Borowikowa zupa-krem z kasztanami

Przygotowanie

  • Kasztany obieramy
  • Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy kasztany i przyprawy, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut
  • Na patelni prażymy orzechy tak, aby się lekko zarumieniły
  • Borowiki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki
  • Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szalotki i smażymy na wolnym ogniu przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Zwiększamy ogień, dodajemy borowiki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Z garnka wyciągamy kasztany (kilka odkładamy na bok) i kroimy je na kawałki, po czym z powrotem dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy połowę zawartości patelni i całość blendujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu
  • Zupę podgrzewamy i przelewamy do misek, po czym dekorujemy orzechami, odłożonymi kasztanami i borowikami

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Borowik (świeży) (600 g)
  • Bulion mięsny (600 ml)
  • Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Orzech laskowy (30 g)
  • Olej słonecznikowy ekologiczny (8 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa ze świeżych pomidorów z bazylią

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolita konsystencję Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W (…)

WIĘCEJ >

Rozgrzewająca zupa z kurczaka

Mięso kroimy w małą kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki Seler kroimy w plasterki Cebulę obieramy i drobno (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i (…)

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa z serem feta i grzankami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Dynię kroimy na pół i wydrążamy miąższ Następnie dynię obieramy, kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Siekamy cebulę i pora Podsmażamy posiekane warzywa w garnku na oleju kokosowym Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki Do garnka (…)

WIĘCEJ >