Zupa ze świeżych pomidorów z bazylią
Zupa ze świeżych pomidorów z bazylią
Przygotowanie
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolita konsystencję
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, często mieszając
- Dodajemy skórkę z pomarańczy, sok z cytryny i pomidory, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając
- Dodajemy przyprawy i mieszamy
- Zupę nalewamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z pomidorami.
Autor
Lista składników
- Pomidor (1000 g)
- Cebula (210 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa ogórkowa
Marchew, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Do garnka wlewamy bulion, dodajemy starte warzywa, ziemniaki, por oraz przyprawy i całość gotujemy przez ok….
WIĘCEJ >Szkocki rosół z porem
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Mięso kroimy w kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz seler i podsmażamy przez ok. 5…
WIĘCEJ >Jarzynówka (zupa)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…
WIĘCEJ >Borowikowa zupa-krem z kasztanami
Kasztany obieramy Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia Dodajemy kasztany i przyprawy, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut Na patelni prażymy orzechy tak, aby się lekko zarumieniły Borowiki dokładnie…
WIĘCEJ >