Zupa pomidorowa z jajkiem
Zupa pomidorowa z jajkiem
Przygotowanie
- Pomidory krojone gotujemy przez chwilę
- Następnie dodajemy masło i przyprawy
- Po 10 minutach wbijamy do zupy jajka i dokładnie mieszamy
- Gdy jajka się delikatnie zetną – podajemy (nie mogą być surowe)
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne pomysły na przyrządzenie zup.
Autor
Lista składników
- 400 g pomidorów krojonych
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 2 jajka kurze roz. M (ok. 102 g)
- 1 szczypta bazylii (1 g)
- 1 szczypta oregano (1 g)
- 1 szczypta suszonego imbiru (1 g)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowane parówki z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki włożyć do wrzącej wody i zminimalizować płomień, parzyć 5 min Por przekroić wzdłuż, przepłukać pod bieżąca wodą, pokroić w cienkie półksiężyce i wrzucić do miski Ogórek kiszony pokroić w kostkę Z jabłka usunąć gniazdo…
WIĘCEJ >Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą
Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z makrelą
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z dziczyzną
Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…
WIĘCEJ >