fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Brokuły w sosie ostrygowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-163
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Brokuły w sosie ostrygowym

Przygotowanie

  • W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy do niej tłuszcz (oliwę)
  • Brokuł dzielimy na różyczki i wkładamy do wrzącej wody na ok. 3-4 minuty
  • Do miski wlewamy sos ostrygowy i tłuszcz (olej sezamowy), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cukier i całość dokładnie mieszamy
  • Brokuł odcedzamy, rozkładamy na talerzach i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia brokułów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Brokuł (500 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos ostrygowy (20 g)
  • Olej sezamowy ekologiczny (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Cukier trzcinowy (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja na twardo na szpinaku

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Do miski wkładamy szpinak, ogórka oraz jaja i całość polewamy…

WIĘCEJ >

Pasta kasztanowa

Mamy otrzymać bardzo gęsty krem. Mąkę przesiać przez sitko – łatwiej się połączy z miodem. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Jeżeli pasta jest lejąca dodajemy więcej mąki kasztanowej.  Przekładamy do słoiczka, zakręcamy i przechowujemy w pokojowej temperaturze.

WIĘCEJ >

Karmelizowane cebulki

Cebulki obieramy (końcówki zostawiamy, aby nie rozpadły się podczas gotowania) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulki, dodajemy zieleninę (tymianek) i przyprawy (liść laurowy), mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut Dolewamy bulion i sok z…

WIĘCEJ >

Jajka faszerowane bekonem i serem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy wzdłuż na pół Z jaj wyciągamy żółtka i przenosimy do miski Białka kładziemy na talerzu…

WIĘCEJ >