Brzoskwinie z kruszonką
Brzoskwinie z kruszonką
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem
- Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie każdą połówkę kroimy na 3-4 cząstki
- Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, sok z cytryny oraz wodę i dusimy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie przenosimy zawartość patelni do naczynia żaroodpornego
- Do blendera wsypujemy mąkę, cukier trzcinowy i przyprawy (cynamon), dodajemy tłuszcz i wkładamy do zamrażarki na ok. 30 minut
- Po tym czasie miksujemy składniki przez kilka minut
- Owoce posypujemy powstałą kruszonką i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kruszonką.
Autor
Lista składników
- Brzoskwinia (670 g)
- Mąka orkiszowa (200 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Woda (45 ml)
- Cytryna – skórka (3 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.