logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Chili con carne z jelenia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-3-2

Chili con carne z jelenia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-3-2

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej
  • Mielimy mięso na standardowym sitku
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchewkę i paprykę
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 45 min co jakiś czas mieszając
  • Jeśli odparuje nam nadmiar wody i będzie przywierać do dna garnka, to dolewamy trochę wody, ma być lekko gęste, ale żeby to nie była zupa
  • Następnie dodajemy cukinie
  • Gotujemy 5 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętaj, że możesz wymienić mięso na inne i nie dodawać przypraw tych które Ci szkodzą.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatka z jelenia
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 3 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kminu rzymskiego
  • łyżka świeżej posiekanej kolendry
  • ½ łyżki świeżego posiekanego tymianku (lub szczypta suszonego)
  • ½ kieliszka ocet balsamiczny
  • sól, pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki tłuszczu (smalec, masło klarowane, łój wołowy)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Maszynka do mielenia mięsa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa (…)

WIĘCEJ >

Zielony dip

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy szpinak i posiekaną (…)

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie (…)

WIĘCEJ >

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl