fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chili con carne z jelenia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Chili con carne z jelenia

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej
  • Mielimy mięso na standardowym sitku
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchewkę i paprykę
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 45 min co jakiś czas mieszając
  • Jeśli odparuje nam nadmiar wody i będzie przywierać do dna garnka, to dolewamy trochę wody, ma być lekko gęste, ale żeby to nie była zupa
  • Następnie dodajemy cukinie
  • Gotujemy 5 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętaj o możliwości wymianie mięsa na inne, np. na sarninę.

Zwróć uwagę na przyprawy, które potencjalnie mogą Ci szkodzić.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatka z jelenia
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • 3 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego (45 g)
  • 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (ok. 1 g)
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry (ok. 2 g)
  • ½ łyżki świeżego, posiekanego tymianku lub szczypta suszonego (ok.3 g)
  • ½ kieliszka octu balsamicznego (12,5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, łoju, masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >