fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chili con carne z jelenia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Chili con carne z jelenia

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej
  • Mielimy mięso na standardowym sitku
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchewkę i paprykę
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 45 min co jakiś czas mieszając
  • Jeśli odparuje nam nadmiar wody i będzie przywierać do dna garnka, to dolewamy trochę wody, ma być lekko gęste, ale żeby to nie była zupa
  • Następnie dodajemy cukinie
  • Gotujemy 5 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 18
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jelenina łopatka (500 g)
  • Woda (400 ml)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Przecier pomidorowy (45 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (15 g)
  • Ocet balsamiczny (12 ml)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Kolendra (świeża) (1 g)
  • Tymianek (świeży) (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażan w sosie koperkowym

Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami Koperek kroimy drobno i…

WIĘCEJ >

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z nasionami

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…

WIĘCEJ >