Chili con carne z jelenia
Chili con carne z jelenia
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej
- Mielimy mięso na standardowym sitku
- Paprykę kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Cukinię kroimy w drobną kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy 5 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Mieszamy, zasmażamy 2 min
- Dodajemy marchewkę i paprykę
- Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet
- Wlewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 45 min co jakiś czas mieszając
- Jeśli odparuje nam nadmiar wody i będzie przywierać do dna garnka, to dolewamy trochę wody, ma być lekko gęste, ale żeby to nie była zupa
- Następnie dodajemy cukinie
- Gotujemy 5 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jelenina łopatka (500 g)
- Woda (400 ml)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (100 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bakłażan w sosie koperkowym
Bakłażana kroimy w plasterki Rozgrzewamy masło na patelni Kawałki bakłażana podsmażamy kilka minut, następnie podlewamy wodą i dusimy (w razie potrzeby dolewamy więcej wody) Mleko kokosowe mieszamy w misce z żółtkami Koperek kroimy drobno i…
WIĘCEJ >Kapuśniak wegański
Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…
WIĘCEJ >Pulpeciki w rosole
Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.
WIĘCEJ >Owsianka paleo z nasionami
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy cynamon i siemię lniane. Gotujemy 3 minuty, cały czas mieszając. Zestawiamy z palnika i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka. Przelewamy do miseczki. Na patelni prażymy nasiona – krótko…
WIĘCEJ >