fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Chili con carne z jelenia

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz22-3-3

Chili con carne z jelenia

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej
  • Mielimy mięso na standardowym sitku
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Cukinię kroimy w drobną kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 5 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Mieszamy, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy marchewkę i paprykę
  • Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet
  • Wlewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy 45 min co jakiś czas mieszając
  • Jeśli odparuje nam nadmiar wody i będzie przywierać do dna garnka, to dolewamy trochę wody, ma być lekko gęste, ale żeby to nie była zupa
  • Następnie dodajemy cukinie
  • Gotujemy 5 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Pamiętaj o możliwości wymianie mięsa na inne, np. na sarninę.

Zwróć uwagę na przyprawy, które potencjalnie mogą Ci szkodzić.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g łopatka z jelenia
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • 3 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego (45 g)
  • 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (ok. 1 g)
  • 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry (ok. 2 g)
  • ½ łyżki świeżego, posiekanego tymianku lub szczypta suszonego (ok.3 g)
  • ½ kieliszka octu balsamicznego (12,5 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 5 owoców ziela angielskiego (5 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego, łoju, masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladka z dorsza i łososia z warzywami gotowanymi duszonymi na maśle klarowanym

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Dorsza i łososia solimy i pieprzymy Kładziemy dorsza skórą w dół na desce i na środek kładziemy łososia Zawijamy dorsza wokoło łososia Spinamy wykałaczką żeby się roladka…

WIĘCEJ >

Pasta z wątróbki z cebulą

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…

WIĘCEJ >

Koktajl na przeziębienie

Wszystkie składniki wkładamy do blendera Miksujemy na gładko

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >