Chili con carne z jelenia
Chili con carne z jelenia
Przygotowanie
- Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynka do mięsa miała łatwiej
- Mielimy mięso na standardowym sitku
- Paprykę kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Cukinię kroimy w drobną kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy 5 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Mieszamy, zasmażamy 2 min
- Dodajemy marchewkę i paprykę
- Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet
- Wlewamy 2 szklanki zimnej wody z kranu
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy 45 min co jakiś czas mieszając
- Jeśli odparuje nam nadmiar wody i będzie przywierać do dna garnka, to dolewamy trochę wody, ma być lekko gęste, ale żeby to nie była zupa
- Następnie dodajemy cukinie
- Gotujemy 5 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Jelenina łopatka (500 g)
- Woda (400 ml)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (100 g)
- Marchew (45 g)
- Przecier pomidorowy (45 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Czosnek (15 g)
- Ocet balsamiczny (12 ml)
- Liść laurowy (3 g)
- Ziele angielskie – ziarno (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
- Kolendra (świeża) (1 g)
- Tymianek (świeży) (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…
WIĘCEJ >Miks wędlin z miksem sałat
Wędliny układamy na talerzu Obok układamy sałaty i polewamy sosem
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Wkładamy do garnka i zalewamy rosołem Zagotowujemy Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy do garnka z kalafiorem Gotujemy około 15 minut,…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza (wegetariańska)
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >