fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciasteczka krabowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3d585836-7d32-4736-91c7-4e546f03b476
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciasteczka krabowe

Przygotowanie

  • Kraba wkładamy do zamrażarki na kilka minut, aby zasnął
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Następnie do wrzącej wody wrzucamy kraba i gotujemy przez ok. 5-15 minut
  • Po tym czasie kraba odcedzamy i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygniętego kraba kroimy na pół, od tułowia odrywamy klaszcze i wydłubujemy mięso do miski
  • Następnie oddzielamy nogi od tułowia, miażdżąc przy tym skorupę, aby dostać się do wnętrza i wydłubujemy koleją porcję mięsa, którą wrzucamy do miski
  • Tułów przecinamy ostrym nożem i wydłubujemy ostatnią część mięsa, po czym przenosimy ją do miski
  • Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do miski z krabem
  • Na talerz wybijamy jajo i lekko roztrzepujemy, po czym przelewamy do miski z krabem
  • Do miski wrzucamy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut
  • Następnie dzielimy masę na części i z każdej części formujemy kotlet o grubości ok. 2,5 cm
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Usmażone ciasteczka przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krabami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Krab (świeży) (225 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (32 g)
  • Majonez (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Szczypiorek (5 g)
  • Cytryna – skórka (3 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Talerz, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Hot-dogi ketogeniczne

Jajka roztrzepujemy w misce z płatkami drożdżowymi i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy połowę masy jajecznej. Z brzegu omleta kładziemy kabanosa i opcjonalnie rozprowadzamy wzdłuż keczup. Zawijamy kabanosa w omlecie i jeszcze…

WIĘCEJ >

Jajka w szynce na sałacie

Kapustę pekińską kroimy cienko nożem w paski Sałatę rwiemy w palcach Pomidora kroimy w cząstki Ogórka kroimy w plastry a następnie na pół plastry Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na grubych oczkach Sałatę, kapustę…

WIĘCEJ >

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >

Zupa wędzona

Boczek lub pachwinę kroimy w plasterki i zalewamy passatą pomidorową w garnku Gotujemy boczek na małym ogniu. Możemy dolać szklankę wody W tym czasie kroimy drobno warzywa. Dodajemy je do garnka razem z przyprawami Wszystko…

WIĘCEJ >