Makaron z krabami i rukolą
Makaron z krabami i rukolą
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Chili drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz chili i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso z kraba i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając, po czym ściągamy patelnię z kuchenki
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- Do garnka dodajemy zawartość patelni, skórkę i sok z cytryny oraz zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy rukolę i jeszcze raz mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Opcjonalnie możesz dodać pieczone pomidorki koktajlowe lub inne ulubione warzywa.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Krab (świeży) (300 g)
- Makaron pszenny (muszelki morskie) – bezjajeczny (300 g)
- Rukola (250 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Chili (20 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (10 g)
- Cytryna – skórka (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – pirat
Z papryki wycinamy kawałki na kształt pirackiej czapki i uśmiechu Marchew obieramy i wycinamy krążki Ogórka obieramy i odkrawamy plaster Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt pirata, tak jak na załączonym obrazku Opaskę piracką…
WIĘCEJ >Papryka faszerowana sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…
WIĘCEJ >Pulpeciki jaglane z warzywami
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…
WIĘCEJ >