fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z cukinią i bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd351465e-ab2e-4453-9807-e373ab6ed2bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaron z cukinią i bakłażanem

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry
  • Cukinię kroimy w skośne plastry
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana oraz cukinii i grillujemy po ok. 2 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy grillowane warzywa do miski i dokładamy do nich pomidory
  • Na patelnię kładziemy plastry salami i grillujemy przez kilka minut z każdej strony, tak aby zrobiło się chrupiące
  • Następnie salami drobno kroimy i dodajemy do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski z warzywami
  • Do miski dodajemy rukolę, ser oraz pozostały tłuszcz i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Możesz również dodać więcej ulubionych warzyw np. czerwoną paprykę.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Rukola (250 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Salami (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Indyjskie szaszłyki z kurczaka

Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…

WIĘCEJ >

Piknikowe mięso w cieście

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Spód i boki tortownicy wykładamy ciastem (2/3 ilości), a następnie wkładamy do zamrażarki Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski (cebulę do osobnej miski) Na…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >

Wołowina w sosie pomidorowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >