Makaron z cukinią i bakłażanem
Makaron z cukinią i bakłażanem
Przygotowanie
- Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry
- Cukinię kroimy w skośne plastry
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy plastry bakłażana oraz cukinii i grillujemy po ok. 2 minuty z każdej strony
- Następnie przenosimy grillowane warzywa do miski i dokładamy do nich pomidory
- Na patelnię kładziemy plastry salami i grillujemy przez kilka minut z każdej strony, tak aby zrobiło się chrupiące
- Następnie salami drobno kroimy i dodajemy do miski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski z warzywami
- Do miski dodajemy rukolę, ser oraz pozostały tłuszcz i całość dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.
Możesz również dodać więcej ulubionych warzyw np. czerwoną paprykę.
Autor
Lista składników
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
- Cukinia zielona (300 g)
- Rukola (250 g)
- Bakłażan (100 g)
- Pomidor suszony (100 g)
- Salami (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Indyjskie szaszłyki z kurczaka
Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy pastę, jogurt oraz przyprawy (paprykę) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i mieszamy tak, aby każdy kawałek był równomiernie pokryty marynatą Miskę…
WIĘCEJ >Piknikowe mięso w cieście
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Spód i boki tortownicy wykładamy ciastem (2/3 ilości), a następnie wkładamy do zamrażarki Warzywa obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski (cebulę do osobnej miski) Na…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczakiem
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie pomidorowym
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem, dodajemy przyprawy (kmin) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >