fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z cukinią i bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-303
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Makaron z cukinią i bakłażanem

Przygotowanie

  • Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plastry
  • Cukinię kroimy w skośne plastry
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy plastry bakłażana oraz cukinii i grillujemy po ok. 2 minuty z każdej strony
  • Następnie przenosimy grillowane warzywa do miski i dokładamy do nich pomidory
  • Na patelnię kładziemy plastry salami i grillujemy przez kilka minut z każdej strony, tak aby zrobiło się chrupiące
  • Następnie salami drobno kroimy i dodajemy do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski z warzywami
  • Do miski dodajemy rukolę, ser oraz pozostały tłuszcz i całość dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (400 g)
  • Cukinia zielona (300 g)
  • Rukola (250 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Pomidor suszony (100 g)
  • Salami (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia grillowa, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – miś

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt głowy misia i uszek Uszka smarujemy tłuszczem Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt oczek i noska Marchew obieramy i wycinamy z niej kółka Z oliwek wycinamy małe kawałki…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >