Zapiekane krewetki i kraby
Zapiekane krewetki i kraby
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, śmietanę oraz połowę sera i ubijamy na gładką masę
- Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski
- Mięso dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy, a następnie przenosimy do miski
- Do miski dodajemy połowę bułki tartej i dokładnie mieszamy
- Mieszankę nakładamy do kokilek
- Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu
- Do miski z pozostałym serem wrzucamy zieleninę i bułkę tartą, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy masę do kokilek
- Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch stanie się chrupiący i nabierze złotego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami i krabami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Krab (świeży) (100 g)
- Krewetka black tiger (świeża) (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Serek homogenizowany (45 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Szczypiorek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Makaron z krabami i rukolą
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz chili i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso z kraba i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiące kotleciki krabowe
Mięso z kraba rozdrabniamy (drobno siekamy) i przenosimy do miski Jaja wybijamy na talerz, delikatnie roztrzepujemy i przelewamy do miski z mięsem Cebulę obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Do miski z…
WIĘCEJ >Enchiladas z krewetkami i krabami
Pikantna salsa pomidorowa Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Grillowane szaszłyki krewetkowe
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Czosnek obieramy i drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Patyki do szaszłyków wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 10 minut (dzięki temu nie spalą…
WIĘCEJ >