fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekane krewetki i kraby

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53903240-b85f-410b-a016-91148f2a69f7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekane krewetki i kraby

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, śmietanę oraz połowę sera i ubijamy na gładką masę
  • Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski
  • Mięso dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy, a następnie przenosimy do miski
  • Do miski dodajemy połowę bułki tartej i dokładnie mieszamy
  • Mieszankę nakładamy do kokilek
  • Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu
  • Do miski z pozostałym serem wrzucamy zieleninę i bułkę tartą, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy masę do kokilek
  • Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch stanie się chrupiący i nabierze złotego koloru)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami i krabami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krab (świeży) (100 g)
  • Krewetka black tiger (świeża) (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Serek homogenizowany (45 g)
  • Masło klarowane ghee (45 g)
  • Szczypiorek (10 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Migdałowa kasza jaglana z truskawkami

Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce

Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami

Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek

WIĘCEJ >