Zapiekane krewetki i kraby
Zapiekane krewetki i kraby
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Kokilki lekko smarujemy tłuszczem
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do osobnej miski wybijamy jajo, dodajemy jogurt, śmietanę oraz połowę sera i ubijamy na gładką masę
- Zieleninę drobno siekamy i połowę dodajemy do miski
- Mięso dokładnie oczyszczamy i drobno kroimy, a następnie przenosimy do miski
- Do miski dodajemy połowę bułki tartej i dokładnie mieszamy
- Mieszankę nakładamy do kokilek
- Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu
- Do miski z pozostałym serem wrzucamy zieleninę i bułkę tartą, dodajemy tłuszcz i dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy masę do kokilek
- Kokilki wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch stanie się chrupiący i nabierze złotego koloru)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami i krabami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Krab (świeży) (100 g)
- Krewetka black tiger (świeża) (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (70 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Serek homogenizowany (45 g)
- Masło klarowane ghee (45 g)
- Szczypiorek (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >Sałatka z wędzoną makrelą i jajkiem w koszulce
Makrelę obrać ze skóry i ości Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać ocet, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 – 5 minut…
WIĘCEJ >Szparagi z sezamem
Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą kokosową i truskawkami
Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy w plastry Kromki chleba smarujemy pastą i układamy plastry truskawek
WIĘCEJ >