fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciastka z dyni z marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe13e780-a108-4c2a-98bf-ddf03b305a20
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciastka z dyni z marchewką

Przygotowanie

Ciastka

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z funkcją termoobiegu
  • Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Orzechy i owoce suszone drobno siekamy
  • Do miski wkładamy purée z dyni, dolewamy mleko, tłuszcz oraz syrop i dokładnie mieszamy
  • Następnie dodajemy marchewkę oraz przyprawy (cynamon) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Do osobnej miski wsypujemy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy
  • Mąki wsypujemy do miski z masą dyniową i całość dokładnie mieszamy
  • Na koniec dodajemy orzechy oraz suszone owoce i całość ponownie dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Bierzemy porcję masy, formujemy w kulkę, kładziemy na papier i rozpłaszczamy (tak postępujemy z całą masą)
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Upieczone ciastka polewamy polewą czekoladową

Polewa

  • Czekoladę drobno siekamy i przenosimy do rondla
  • Do rondla dodajemy tłuszcz i na małym ogniu podgrzewamy, cały czas mieszając, do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja
  • Do polewy dodajemy słodzik i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 10
Trudność: Łatwy

Lista składników

Ciastka

  • Purée z dyni (przecier) (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Mąka ryżowa (75 g)
  • Mąka z sorgo (70 g)
  • Mleko kokosowe (60 ml)
  • Orzech włoski (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Rodzynki (30 g)
  • Mąka ziemniaczana (24 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Polewa

  • Czekolada gorzka (bez mleka) (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Syrop klonowy (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kokosowe ciastka kruche

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski przelewamy tłuszcz, wybijamy jaja, dodajemy miód i (…)

WIĘCEJ >

Ciastka owsiane z orzechami

Daktyle wrzucamy do blendera, zalewamy gorącą wodą i blendujemy na jednolitą masę Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z orzechów ziemnych

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachy do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem Do miski wkładamy tłuszcz i masło orzechowe, (…)

WIĘCEJ >

Ciastka z masłem orzechowym

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania ciastek, aby się schłodziła Do rondla wsypujemy cukier, (…)

WIĘCEJ >

Ciastka czekoladowo-serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 (…)

WIĘCEJ >