Ciastka z orzechów ziemnych
Ciastka z orzechów ziemnych
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachy do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
- Do miski wkładamy tłuszcz i masło orzechowe, dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę
- Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
- Orzechy drobno siekamy
- Do osobnej miski wsypujemy mąki, orzechy orz przyprawy (cynamon) i mieszamy, po czym dosypujemy do utworzonej wcześniej masy i dokładnie mieszamy
- Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blachach, zostawiając między nimi duże odstępy
- Kulki delikatnie spłaszczamy widelcem i pieczemy przez ok. 12-15 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie pieczenia, aby ciastka się równomiernie dopiekły
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypada 5 ciastek.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Orzech ziemny (100 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
- Mąka orkiszowa (50 g)
- Mąka kukurydziana (50 g)
- Migdał (50 g)
- Cynamon mielony (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kokosowe ciasteczka z czekoladą
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i dokładnie mieszamy Czekoladę łamiemy na kawałki, a…
WIĘCEJ >Odwrócone ciasto ananasowe z mąki kokosowej
Posypka Tłuszcz powinien być miękki Ananasa odsączamy z zalewy Wiśnie wydrążamy (można użyć wiśni koktajlowych) Formę (o średnicy 20 cm lub 23 cm) smarujemy tłuszczem na spodzie i po bokach Następnie posypujemy tłuszcz równomiernie cukrem…
WIĘCEJ >Bananowo-owsiane pancakes
Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…
WIĘCEJ >Ciastka czekoladowo-serowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…
WIĘCEJ >