fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciastka z orzechów ziemnych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca277d97c-b97f-4fe7-9674-fe9def7ca12a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciastka z orzechów ziemnych

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachy do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz i masło orzechowe, dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy
  • Do osobnej miski wsypujemy mąki, orzechy orz przyprawy (cynamon) i mieszamy, po czym dosypujemy do utworzonej wcześniej masy i dokładnie mieszamy
  • Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blachach, zostawiając między nimi duże odstępy
  • Kulki delikatnie spłaszczamy widelcem i pieczemy przez ok. 12-15 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie pieczenia, aby ciastka się równomiernie dopiekły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 ciastek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki matcha

Orzechy moczymy w zimnej wodzie przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie orzechy odcedzamy i przenosimy do miski Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 5-10 minut, a następnie odcedzamy…

WIĘCEJ >

Owsianka – sowa

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Kiwi…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl z awokado i ogórkiem

Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do blendera Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy

WIĘCEJ >

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >