fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciastka z orzechów ziemnych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca277d97c-b97f-4fe7-9674-fe9def7ca12a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciastka z orzechów ziemnych

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachy do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem
  • Do miski wkładamy tłuszcz i masło orzechowe, dosypujemy cukier i ucieramy na gładką masę
  • Jajo wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
  • Orzechy drobno siekamy
  • Do osobnej miski wsypujemy mąki, orzechy orz przyprawy (cynamon) i mieszamy, po czym dosypujemy do utworzonej wcześniej masy i dokładnie mieszamy
  • Oprószonymi mąką dłońmi formujemy z masy kulki o wielkości orzecha włoskiego i kładziemy je na blachach, zostawiając między nimi duże odstępy
  • Kulki delikatnie spłaszczamy widelcem i pieczemy przez ok. 12-15 minut, zamieniając blachy miejscami w połowie pieczenia, aby ciastka się równomiernie dopiekły

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypada 5 ciastek.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Orzech ziemny (100 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (50 g)
  • Mąka orkiszowa (50 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Migdał (50 g)
  • Cynamon mielony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowe ciasteczka z czekoladą

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, cukier i przyprawy (sól i wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i dokładnie mieszamy Czekoladę łamiemy na kawałki, a…

WIĘCEJ >

Odwrócone ciasto ananasowe z mąki kokosowej

Posypka Tłuszcz powinien być miękki Ananasa odsączamy z zalewy Wiśnie wydrążamy (można użyć wiśni koktajlowych) Formę (o średnicy 20 cm lub 23 cm) smarujemy tłuszczem na spodzie i po bokach Następnie posypujemy tłuszcz równomiernie cukrem…

WIĘCEJ >

Bananowo-owsiane pancakes

Mleko i płatki miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 2-3 minuty, aż dobrze się połączą. Pozwalamy gotowej masie „odpocząć” przez 10 minut. Najlepsze pancakes wychodzą, gdy smażymy je…

WIĘCEJ >

Ciastka czekoladowo-serowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę smarujemy delikatnie tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy 1/6 ilości jaj, dodajemy ser, ekstrakt z wanilii oraz odrobinę cukru i całość dokładnie mieszamy, tak…

WIĘCEJ >