fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciastka z owocami na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ca73cfa-7203-4926-ab8f-b55f221b694a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciastka z owocami na ciepło

Przygotowanie

  • Żółtko rozmącamy z wodą (1/3 ilości)
  • Owoce przenosimy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie przenosimy zawartość miski do rondla i stawiamy na średnim ogniu
  • Dolewamy pozostałą wodę, dodajemy skórkę z cytryny i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Następnie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Każdy płat ciasta kroimy na 4 równe kwadraty
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę nadzienia, a brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem
  • Sklejamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta, zaginając jeden nad drugim na kształt koperty
  • Każde ciastko smarujemy z wierzchu rozmąconym żółtkiem i kładziemy na blachę
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 18-20 minut
  • Gotowe ciasta posypujemy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (102 g)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (100 g)
  • Masło (60 g)
  • Cukier trzcinowy (40 g)
  • Mąka orkiszowa (18 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Babeczki owsiane z borówkami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Foremki wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy płatki i przyprawy (sól), mieszamy i odstawiamy Do osobnej miski wybijamy jajo, dolewamy mleko oraz syrop klonowy i ubijamy Następnie…

WIĘCEJ >

Placek dyniowy

Placek dyniowy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 205 st. C Pusty spód wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 8-10 minut Jaja wybijamy do miski i lekko ubijamy Dodajemy pozostałe składniki i całość dokładnie ze sobą…

WIĘCEJ >

Budyń kasztanowo-korzenny

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę oraz przyprawy i podgrzewamy, cały czas mieszając Dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok. 2 minut, cały czas mieszając Gotowy budyń przelewamy do miski

WIĘCEJ >

Naleśniki z owocami

W garnku rozpuszczamy tłuszcz (masło) Do miski wybijamy jajo, dodajemy roztopiony tłuszcz, mleko, mąkę oraz sól i całość dokładnie miksujemy Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 10 minut, aby zgęstniało Rozgrzewamy patelnię, którą smarujemy lekko tłuszczem…

WIĘCEJ >