fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klasyczne ciastka lamington

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73193330-6291-4abe-b088-0fa6e6b58362
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Klasyczne ciastka lamington

Przygotowanie

  • Tłuszcz wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 15 minut, aby był miękki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę lekko smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia
  • Do miski przesiewamy mąki i proszek do pieczenia, dodajemy 3/4 tłuszczu, cukier, ekstrakt z wanilii, jaja (jaja wcześniej wybijamy na talerz i lekko roztrzepujemy) oraz połowę ilości mleka i miksujemy na gładką masę
  • Masę wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz.
  • Po tym czasie przenosimy ciasto na ruszt do ostygnięcia
  • Ciasto kroimy poziomo na pół, a następnie każdą część na równe kostki
  • Do miski wsypujemy cukier puder oraz kakao i mieszamy
  • Do rondla wkładamy pozostały tłuszcz, dolewamy pozostałe mleko i gotujemy do momentu, aż tłuszcz się roztopi
  • Następnie przelewamy zawartość rondla do mieszanki cukru pudru z kakao i łączymy na gładką masę
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wysypujemy wiórki koksowe
  • Kostki ciasta zanurzamy w polewie, a następnie obtaczamy równomiernie w wiórkach kokosowych i odkładamy na ruszt, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 16
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Masło klarowane ghee (200 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (200 g)
  • Wiórki kokosowe (200 g)
  • Jajo kurze (153 g)
  • Mąka kukurydziana (50 g)
  • Kakao w proszku (50 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Forma do pieczenia, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet z mango

Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Enchiladas z krewetkami i krabami

Pikantna salsa pomidorowa Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem

W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…

WIĘCEJ >