fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciastka cappuccino w filiżankach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fa3f15b-b098-4c38-b134-ccd08ba99847
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciastka cappuccino w filiżankach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa)
  • Wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, wlewamy mleko z kawą i dokładnie mieszamy składniki na gładką masę
  • Ciasto nakładamy do filiżanek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gdy patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy – wyciągamy filiżanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Białko ubijamy, po czym dodajemy do niego cukier puder i ubijamy na sztywno
  • Pianę nakładamy na każde ciasto i posypujemy przesianym przez sitko kakao

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Kawa (10 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…

WIĘCEJ >

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Cukinia w stylu włoskim

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na…

WIĘCEJ >

Strudel z jabłkami

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się go Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Jabłka obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy owoce w kostkę, a następnie…

WIĘCEJ >