fbpx
logo
Szukaj
open close

Ciastka cappuccino w filiżankach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fa3f15b-b098-4c38-b134-ccd08ba99847
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ciastka cappuccino w filiżankach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa)
  • Wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, wlewamy mleko z kawą i dokładnie mieszamy składniki na gładką masę
  • Ciasto nakładamy do filiżanek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gdy patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy – wyciągamy filiżanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Białko ubijamy, po czym dodajemy do niego cukier puder i ubijamy na sztywno
  • Pianę nakładamy na każde ciasto i posypujemy przesianym przez sitko kakao

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Kawa (10 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Domowe lody waniliowe

Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyskrobujemy z niego nasiona i razem ze strąkiem przenosimy je do rondla Dolewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając Gdy…

WIĘCEJ >

Ciastka owsiane z orzechami

Daktyle wrzucamy do blendera, zalewamy gorącą wodą i blendujemy na jednolitą masę Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do…

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Muffinki dyniowe z migdałami

Migdały wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut Po tym czasie wyciągamy migdały po kolei w wody i obieramy ze skórki W młynku do kawy mielimy migdały z cukrem Banana obieramy…

WIĘCEJ >