Ciastka cappuccino w filiżankach
Ciastka cappuccino w filiżankach
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
- Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa)
- Wybijamy jajo i ponownie miksujemy
- Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, wlewamy mleko z kawą i dokładnie mieszamy składniki na gładką masę
- Ciasto nakładamy do filiżanek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Gdy patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy – wyciągamy filiżanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
- Białko ubijamy, po czym dodajemy do niego cukier puder i ubijamy na sztywno
- Pianę nakładamy na każde ciasto i posypujemy przesianym przez sitko kakao
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.
Autor
Lista składników
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Cukier trzcinowy (60 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Jajo białko (30 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
- Kawa (10 g)
- Kakao w proszku (10 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Proszek do pieczenia (2 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Domowe lody waniliowe
Strąk wanilii kroimy wzdłuż na pół, wyskrobujemy z niego nasiona i razem ze strąkiem przenosimy je do rondla Dolewamy mleko, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minut, cały czas mieszając Gdy…
WIĘCEJ >Ciastka owsiane z orzechami
Daktyle wrzucamy do blendera, zalewamy gorącą wodą i blendujemy na jednolitą masę Orzechy drobno siekamy i prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do…
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem śliwkowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Muffinki dyniowe z migdałami
Migdały wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut Po tym czasie wyciągamy migdały po kolei w wody i obieramy ze skórki W młynku do kawy mielimy migdały z cukrem Banana obieramy…
WIĘCEJ >