fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciastka cappuccino w filiżankach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fa3f15b-b098-4c38-b134-ccd08ba99847
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciastka cappuccino w filiżankach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Lekko natłuszczamy żaroodporne filiżanki
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę i mieszamy do momentu, aż się całkowicie rozpuści
  • Do osobnej miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier i miksujemy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż masa będzie jasna i kremowa)
  • Wybijamy jajo i ponownie miksujemy
  • Dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę, wlewamy mleko z kawą i dokładnie mieszamy składniki na gładką masę
  • Ciasto nakładamy do filiżanek i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gdy patyczek włożony w ciasto po wyjęciu będzie suchy – wyciągamy filiżanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia
  • Białko ubijamy, po czym dodajemy do niego cukier puder i ubijamy na sztywno
  • Pianę nakładamy na każde ciasto i posypujemy przesianym przez sitko kakao

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciastek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Cukier trzcinowy (60 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Jajo białko (30 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (20 g)
  • Kawa (10 g)
  • Kakao w proszku (10 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Proszek do pieczenia (2 g)

Potrzebny sprzęt

Mikser, Miska, Patyczki do szaszłyków, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z bakłażana i twarogu

Umyte bakłażany kroimy pod ukosem na plastry o grubości nie większej niż pół centymetra. Plastry solimy i nacieramy oliwą a następnie kładziemy na blasze i pieczemy ok. 5 minut z każdej strony w 160 stopniach….

WIĘCEJ >

Suflety z brokułami i parmezanem

Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty (do miękkości), a następnie odcedzamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek do…

WIĘCEJ >

Serowy tygrys

Z żółtego sera wycinamy kawałki na kształt tygrysa (uszy, głowa, tułów, nogi, ogon) Z mozzarelli wycinamy kawałki na kształt uszu, oczu i pyska Z szynki wycinamy kawałek na kształt nosa Z truskawki wycinamy kawałek na…

WIĘCEJ >

Szparagi w szynce parmeńskiej

Ze szparagów odcinamy końcówki, a następnie owijamy każdego szparaga plastrem szynki Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy szparagi i smażymy przez ok. 2-3 minuty Blachę wykładamy papierem do…

WIĘCEJ >