fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ciasto z rabarbarem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c495d887e-eab3-4c35-9a50-f2815fef94ef
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie

  • Rabarbar kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla
  • Dosypujemy cukier trzcinowy, dolewamy sok z pomarańczy oraz wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż rabarbar się rozpadnie)
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
  • Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier biały i ucieramy do momentu, aż otrzymamy gładką masę
  • Następnie wybijamy do masy po kolei jaja i ucieramy
  • Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy starty imbir i mieszamy
  • Dolewamy maślankę, dokładnie rozrabiamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem i lekko smarujemy tłuszczem
  • Na blachę nanosimy połowę ciasta, na ciasto rabarbar i drugą połowę ciasta
  • Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
  • Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
  • Ciasto oprószamy cukrem pudrem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rabarbar (1000 g)
  • Mąka razowa (300 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Sok z pomarańczy 100% (100 g)
  • Masło klarowane ghee (100 g)
  • Maślanka (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym

Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie  Odcedzone nasiona wkładamy do…

WIĘCEJ >

Babeczki jajeczne z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy Masę jajeczną…

WIĘCEJ >