Ciasto z rabarbarem
Ciasto z rabarbarem
Przygotowanie
- Rabarbar kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla
- Dosypujemy cukier trzcinowy, dolewamy sok z pomarańczy oraz wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż rabarbar się rozpadnie)
- Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy rondel do ostygnięcia
- Do miski wkładamy tłuszcz, dosypujemy cukier biały i ucieramy do momentu, aż otrzymamy gładką masę
- Następnie wybijamy do masy po kolei jaja i ucieramy
- Dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy starty imbir i mieszamy
- Dolewamy maślankę, dokładnie rozrabiamy i odstawiamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem i lekko smarujemy tłuszczem
- Na blachę nanosimy połowę ciasta, na ciasto rabarbar i drugą połowę ciasta
- Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odkładamy na ok. 15 minut
- Ciasto oprószamy cukrem pudrem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.
Autor
Lista składników
- Rabarbar (1000 g)
- Mąka razowa (300 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Cukier trzcinowy (200 g)
- Sok z pomarańczy 100% (100 g)
- Masło klarowane ghee (100 g)
- Maślanka (100 g)
- Woda (45 ml)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >Krem szparagowy (na wywarze kostnym)
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Pieczone róże z ziemniaka z twarożkiem słonecznikowym
Twarożek ze słonecznika: Nasiona słonecznika wsypujemy do jakiegoś pudełka i zalewamy zimną wodą, tak, żeby lekko zakryło nasiona Zostawiamy tak minimum na 8 godz. Po tym czasie odcedzamy słonecznik na sicie Odcedzone nasiona wkładamy do…
WIĘCEJ >Babeczki jajeczne z boczkiem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do masy jajecznej i mieszamy Masę jajeczną…
WIĘCEJ >