Cielęca wątróbka z szałwią
Cielęca wątróbka z szałwią
Przygotowanie
- Wątróbkę kroimy w cienkie plastry
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy, a następnie obtaczamy w niej wątróbkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Wrzucamy czosnek oraz mięso i smażymy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy zieleninę, dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 2 minuty
- Wątróbkę ściągamy z patelni i kładziemy na półmisku
- Na patelnię wlewamy wino, dodajemy przyprawy (sól i pieprz), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
- Wątróbkę polewamy sosem i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z wątróbką.
Autor
Lista składników
- Kurczak wątróbka (500 g)
- Masło (25 g)
- Mąka ryżowa (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szparagi z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym
Ziemniaki dokładnie szorujemy (nie trzeba obierać) i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości (około 25 min) Szparagi obieramy Gotujemy przez 8 min w wrzącej osolonej wodzie Na patelni rozgrzewamy masło Wybijamy 2 jajka i…
WIĘCEJ >Grillowany camembert z gruszką, winogronem i orzechami
Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy ser i grillujemy z każdej strony przez ok. 3-4 minuty Gruszkę kroimy w plastry (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy rukolę, winogrono, gruszkę oraz orzechy, całość skrapiamy tłuszczem (oliwą)…
WIĘCEJ >Falafele z miętowym dipem
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, po czym odsączamy ją, wyciskając jak najwięcej wody Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno…
WIĘCEJ >Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami
Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…
WIĘCEJ >