Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
- Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa
- Dodajemy sól, pieprz i majeranek
- Mieszamy
- Jabłka kładziemy ogonkiem do góry
- Odcinamy pół centymetrowy plaster z góry i będziemy mieli „czapeczkę”
- Bierzemy łyżkę do drylowania lub zwykłą łyżkę i wydrążamy gniazdo nasienne i trochę miąższu , tak, żeby w środku jabłka był większy otwór
- Dziurę napełniamy masą mięsną, równo z rantem jabłka
- Jabłka owijamy plastrami boczku
- Układamy na blaszce / w naczyniu żaroodpornym
- Przykrywamy „czapeczką”
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut
- W tym czasie przygotowujemy cykorię, rozcinamy ją wzdłuż na pół
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Smażymy cykorię po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- Solimy i pieprzymy
- Na talerzu układamy cykorię a obok upieczone faszerowane jabłka
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Jabłko (360 g)
- Sarnina łopatka (140 g)
- Cykoria (80 g)
- Wieprzowina wątroba (60 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Majeranek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jeże morelowo – czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…
WIĘCEJ >Paprykarz domowy
Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały
WIĘCEJ >Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >Szparagi na miksie sałat
Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę rozdzielamy na krążki i kładziemy na sałacie Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Szparagi przekrawamy na pół lub na 3 części i podsmażamy na…
WIĘCEJ >