fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc158048-7462-4dfd-b639-cb2499adfffa-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa
  • Dodajemy sól, pieprz i majeranek
  • Mieszamy
  • Jabłka kładziemy ogonkiem do góry
  • Odcinamy pół centymetrowy plaster z góry i będziemy mieli „czapeczkę”
  • Bierzemy łyżkę do drylowania lub zwykłą łyżkę i wydrążamy gniazdo nasienne i trochę miąższu , tak, żeby w środku jabłka był większy otwór
  • Dziurę napełniamy masą mięsną, równo z rantem jabłka
  • Jabłka owijamy plastrami boczku
  • Układamy na blaszce / w naczyniu żaroodpornym
  • Przykrywamy „czapeczką”
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy cykorię, rozcinamy ją wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cykorię po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy cykorię a obok upieczone faszerowane jabłka

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów i zainspiruj się podobnym przepisem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 jabłka (360 g)
  • 140 g łopatki z sarny
  • 4 plastry wędzonego boczku (40 g)
  • 60 g wątróbki wieprzowej
  • 1 cykoria (80 g)
  • 1 łyżeczka majeranku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę w zimnej wodzie Kładziemy na desce i wycieramy ręcznikiem papierowym Solimy, pieprzymy z każdej strony…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Woda kokosowa i miąższ – młody kokos

Możesz kupić młodego kokosa, wypij wodę i zjedz miąższ Możesz kupić wodę kokosową w butelce, zwróć uwagę na etykietę

WIĘCEJ >

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…

WIĘCEJ >