fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc158048-7462-4dfd-b639-cb2499adfffa-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa
  • Dodajemy sól, pieprz i majeranek
  • Mieszamy
  • Jabłka kładziemy ogonkiem do góry
  • Odcinamy pół centymetrowy plaster z góry i będziemy mieli „czapeczkę”
  • Bierzemy łyżkę do drylowania lub zwykłą łyżkę i wydrążamy gniazdo nasienne i trochę miąższu , tak, żeby w środku jabłka był większy otwór
  • Dziurę napełniamy masą mięsną, równo z rantem jabłka
  • Jabłka owijamy plastrami boczku
  • Układamy na blaszce / w naczyniu żaroodpornym
  • Przykrywamy „czapeczką”
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy cykorię, rozcinamy ją wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cykorię po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy cykorię a obok upieczone faszerowane jabłka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (360 g)
  • Sarnina łopatka (140 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Wieprzowina wątróbka (60 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Majeranek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >

Czereśnie

Czereśnie umyć pod bieżące wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Serca drobiowe z brokułem

Serca dokładnie myjemy i oczyszczamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, liść laurowy oraz ziele angielskie i podsmażamy przez ok. 1…

WIĘCEJ >