fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ccc158048-7462-4dfd-b639-cb2499adfffa-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jabłka nadziewane sarną i wątróbką z grillowaną cykorią

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Łopatkę kroimy w małe kawałki i mielimy w maszynce do mięsa
  • Wątróbkę kroimy w kostkę centymetr na centymetr i dodajemy do zmielonego mięsa
  • Dodajemy sól, pieprz i majeranek
  • Mieszamy
  • Jabłka kładziemy ogonkiem do góry
  • Odcinamy pół centymetrowy plaster z góry i będziemy mieli „czapeczkę”
  • Bierzemy łyżkę do drylowania lub zwykłą łyżkę i wydrążamy gniazdo nasienne i trochę miąższu , tak, żeby w środku jabłka był większy otwór
  • Dziurę napełniamy masą mięsną, równo z rantem jabłka
  • Jabłka owijamy plastrami boczku
  • Układamy na blaszce / w naczyniu żaroodpornym
  • Przykrywamy „czapeczką”
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut
  • W tym czasie przygotowujemy cykorię, rozcinamy ją wzdłuż na pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cykorię po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
  • Solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy cykorię a obok upieczone faszerowane jabłka

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Wątróbka jest bardzo odżywcza. Przeczytaj na ten temat więcej w Poradniku dietetycznym. Szukaj artykułu pt. „Wątróbka to multiwitamina”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jabłko (świeże) (360 g)
  • Sarnina łopatka (140 g)
  • Cykoria (80 g)
  • Wieprzowina wątróbka (60 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (40 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Majeranek (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczeń wieprzowa z puree z batatów z sałatką z buraczków

Pieczeń:·      Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Mięso solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu Obsmażamy mięso po 2 minuty z każdej strony Przekładamy…

WIĘCEJ >

Sałatka morska z wędzonym łososiem

Wodorosty przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, układamy je na talerzu Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w kostkę Oliwki, pomidorki i awokado kładziemy na sałatę Na wierzchu kładziemy kawałki łososia Solimy i pieprzymy…

WIĘCEJ >

Omlet po japońsku

Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…

WIĘCEJ >

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…

WIĘCEJ >