Wątróbka z rukolą i malinami z dodatkiem fasolki szparagowej
Wątróbka z rukolą i malinami z dodatkiem fasolki szparagowej
Przygotowanie
- Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości)
- Połowę ilości malin blendujemy na jednolitą konsystencję
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Mięso kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-4 minuty z każdej strony
- Dodajemy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Wyłączamy kuchenkę i posypujemy mięso przyprawami
- Na talerzu rozkładamy rukolę, na wierzch kładziemy mięso i całość polewamy sosem malinowym oraz posypujemy malinami, a obok kładziemy fasolkę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia wątróbki.
Sałatkę możesz opcjonalnie posypać pestkami dyni lub innymi ziarnami.
Autor
Lista składników
- Cielęcina wątroba (180 g)
- Fasola szparagowa żółta (świeża) (150 g)
- Malina (100 g)
- Cebula czerwona (30 g)
- Rukola (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól himalajska (1.5 g)
- Tymianek suszony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa z mięsem
Do miski wkładamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser, sos sojowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wsypujemy mąkę Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące…
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Paprykowa karkówka
Papryki kroimy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej Obok kładziemy mięso Dodajemy masło Smażymy przez 10 minut, co jakiś czas obracając Dodajemy oliwki i solimy Smażymy jeszcze przez kilka minut Podajemy
WIĘCEJ >Deser jabłkowo-limonkowy
Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut Ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Zawartość rondla przelewamy do pojemnika do mrożenia, dolewamy sok…
WIĘCEJ >