fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina w sosie pomarańczowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c51520434-3b45-4aff-80f9-d60b96d99a6f
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina w sosie pomarańczowym

Przygotowanie

  • Szalotki drobno siekamy
  • Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wkładamy mięso, dodajemy szalotki i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
  • Następnie oprószamy mięso przyprawami (solą i pieprzem – 1/3 ilości), dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż płyn odparuję
  • Wlewamy połowę soku pomarańczowego i dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. 30 minut (w tym czasie obracamy mięso na drugą stronę 3-5 razy)
  • Po ok. 45 minutach dolewamy pozostały sok pomarańczowy
  • Przygotowujemy miski z wrzącą i zimną wodą
  • Skórkę z pomarańczy wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 1-2 minuty, po czym odsączamy i wkładamy do miski z zimną wodą i ponownie odsączamy
  • Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez ok. 1 minutę
  • Do syropu wkładamy skórkę z pomarańczy, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ocet i pozostały pieprz, mieszamy i dusimy do momentu, aż ocet odparuję
  • Mięso wyciągamy z garnka, kroimy w plastry i układamy na talerzach
  • Pozostały w garnku sos zagotowujemy i polewamy nim mięso
  • Na koniec posypujemy mięso skórką z pomarańczy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (900 g)
  • Pomarańcza (550 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (150 g)
  • Wino białe wytrawne (40 ml)
  • Woda (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
  • Ocet spirytusowy (12 ml)
  • Erytrol (10 g)
  • Pieprz czarny (9 g)
  • Sól kłodawska (6 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
  • Goździk mielony (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)
  • Anyż mielony (1 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1 g)
  • Imbir w proszku (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Pokrywka do garnka, Rondel, Tarka do jarzyn, Wyciskarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Delikatne zawijaski z cielęciny

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mięso kroimy w plastry i kładziemy na stolnicy Każdy kawałek mięsa posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina z serem po parmeńsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) (…)

WIĘCEJ >