Cielęcina w sosie pomarańczowym
Cielęcina w sosie pomarańczowym
Przygotowanie
- Szalotki drobno siekamy
- Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wkładamy mięso, dodajemy szalotki i smażymy przez ok. 15 minut, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę
- Następnie oprószamy mięso przyprawami (solą i pieprzem – 1/3 ilości), dolewamy wino i gotujemy do momentu, aż płyn odparuję
- Wlewamy połowę soku pomarańczowego i dodajemy pozostałe przyprawy, mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. 30 minut (w tym czasie obracamy mięso na drugą stronę 3-5 razy)
- Po ok. 45 minutach dolewamy pozostały sok pomarańczowy
- Przygotowujemy miski z wrzącą i zimną wodą
- Skórkę z pomarańczy wkładamy do miski z wrzącą wodą na ok. 1-2 minuty, po czym odsączamy i wkładamy do miski z zimną wodą i ponownie odsączamy
- Do rondla wlewamy wodę, dodajemy słodzik i doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez ok. 1 minutę
- Do syropu wkładamy skórkę z pomarańczy, mieszamy i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ocet i pozostały pieprz, mieszamy i dusimy do momentu, aż ocet odparuję
- Mięso wyciągamy z garnka, kroimy w plastry i układamy na talerzach
- Pozostały w garnku sos zagotowujemy i polewamy nim mięso
- Na koniec posypujemy mięso skórką z pomarańczy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (900 g)
- Pomarańcza (550 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (150 g)
- Wino białe wytrawne (40 ml)
- Woda (30 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Ocet spirytusowy (12 ml)
- Erytrol (10 g)
- Pieprz czarny (9 g)
- Sól kłodawska (6 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Goździk mielony (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
- Anyż mielony (1 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1 g)
- Imbir w proszku (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Delikatne zawijaski z cielęciny
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Mięso kroimy w plastry i kładziemy na stolnicy Każdy kawałek mięsa posypujemy pieprzem, a następnie nakładamy szynkę, ser i szpinak Następnie zwijamy mięso w roladki i spinamy…
WIĘCEJ >Cielęcina z sosem pieczarkowym
Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Cielęcina z serem po parmeńsku
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut…
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >