fbpx
logo
Szukaj
open close

Delikatne zawijaski z cielęciny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c359f8654-972e-40f2-ba55-39ac947cfe4a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Delikatne zawijaski z cielęciny

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Mięso kroimy w plastry i kładziemy na stolnicy
  • Każdy kawałek mięsa posypujemy pieprzem, a następnie nakładamy szynkę, ser i szpinak
  • Następnie zwijamy mięso w roladki i spinamy wykałaczką
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą
  • Roladki panierujemy w kolejności podanych misek
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy roladki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy na lekko złotawy kolor)
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier kładziemy roladki i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.

Zawijaski możemy podawać z dodatkiem ulubionych, świeżych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Ser Mozzarella (200 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Stolnica, Tarka do jarzyn, Wykałaczki

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek z boczkiem

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż staną się chrupiące) Kromki chleba pieczemy w tosterze, a…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym

Cytryny dokładnie szorujemy i kroimy na pół Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w grubą kostkę Chleb kroimy w kostkę (najlepszy będzie z dnia poprzedniego) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…

WIĘCEJ >

Skrzydełka kurczaka w marynacie

Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą…

WIĘCEJ >