Delikatne zawijaski z cielęciny
Delikatne zawijaski z cielęciny
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Mięso kroimy w plastry i kładziemy na stolnicy
- Każdy kawałek mięsa posypujemy pieprzem, a następnie nakładamy szynkę, ser i szpinak
- Następnie zwijamy mięso w roladki i spinamy wykałaczką
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Przygotowujemy trzy miski – do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jaja i lekko roztrzepujemy, a do trzeciej wsypujemy bułkę tartą
- Roladki panierujemy w kolejności podanych misek
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy roladki i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas obracając (smażymy na lekko złotawy kolor)
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na papier kładziemy roladki i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z cielęciną.
Zawijaski możemy podawać z dodatkiem ulubionych, świeżych warzyw.
Autor
Lista składników
- Cielęcina udziec (600 g)
- Ser Mozzarella (200 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Szpinak (100 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…
WIĘCEJ >Kanapka dziecięca – ptaszek z boczkiem
Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż staną się chrupiące) Kromki chleba pieczemy w tosterze, a…
WIĘCEJ >Pieczony kurczak z nadzieniem chlebowym
Cytryny dokładnie szorujemy i kroimy na pół Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Szynkę kroimy w grubą kostkę Chleb kroimy w kostkę (najlepszy będzie z dnia poprzedniego) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Skrzydełka kurczaka w marynacie
Do miski wlewamy passatę, sos Worcestershire, sok z cytryny i ocet, dodajemy musztardę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy Dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty marynatą…
WIĘCEJ >