fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cielęcina z sosem pieczarkowym

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-289
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pieczarki oraz zieleninę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zmniejszamy ogień, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Dolewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i wyłączamy kuchenkę, a patelnię przykrywamy pokrywką
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut z jednej strony i przez ok. 4-5 minut z drugiej strony
  • Następnie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem pieczarkowym (najlepiej jest go podgrzać przed podaniem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej

Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…

WIĘCEJ >

Sałatka z chrupiącym chlebkiem pita

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pitę smarujemy 1/3 ilości tłuszczu i posypujemy przyprawami (kminem, solą i pieprzem) Następnie kładziemy pity na papier i wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Zapiekanka z jarmużu, jaj i sera

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do naczynia żaroodpornego wkładamy jarmuż, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy Na wierzch kładziemy ser i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 10-15 minut

WIĘCEJ >