fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina z sosem pieczarkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fd156ca-3523-4dc6-989b-b6c70f3bc08c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pieczarki oraz zieleninę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zmniejszamy ogień, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Dolewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i wyłączamy kuchenkę, a patelnię przykrywamy pokrywką
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut z jednej strony i przez ok. 4-5 minut z drugiej strony
  • Następnie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem pieczarkowym (najlepiej jest go podgrzać przed podaniem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sernik mango na zimno bez nabiału

Masa serowa: Listki żelatyny zanurzyć w zimnej wodzie i zostawić do namoczenia na 10 minut. (Jeśli używamy żelatyny w proszku należy ją zalać 6 łyżkami zimnej wody i również zostawić do namoczenia na 10 minut)….

WIĘCEJ >

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i jagodami

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – sówka i rakieta z serem

Sówka Z kanapki wycinamy kawałki na kształt sówki Ogórka kroimy na kawałki, wycinamy plastry na oczy i małe kulki na listki Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na nos i pazury Wszystkie składniki układamy…

WIĘCEJ >