fbpx
logo
Szukaj
open close

Cielęcina z sosem pieczarkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3fd156ca-3523-4dc6-989b-b6c70f3bc08c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cielęcina z sosem pieczarkowym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety, posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem), odkładamy na talerz i przykrywamy folią
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy pieczarki oraz zieleninę i smażymy przez ok. 5 minut
  • Zmniejszamy ogień, a na patelnię stopniowo dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  • Dolewamy sok z cytryny, dokładnie mieszamy i wyłączamy kuchenkę, a patelnię przykrywamy pokrywką
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy pozostały tłuszcz
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 7-8 minut z jednej strony i przez ok. 4-5 minut z drugiej strony
  • Następnie przenosimy mięso na talerz, przykrywamy folią i odkładamy na ok. 5 minut
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem pieczarkowym (najlepiej jest go podgrzać przed podaniem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia cielęciny.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cielęcina udziec (600 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Estragon (świeży) (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Pokrywka do patelni, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cielęcina w sosie jeżynowym

Na talerz wysypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Mięso kroimy na kotlety o grubości ok. 3 cm, (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina z serem po parmeńsku

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso i ser (mozzarellę) kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina z szynką i ziołami

Mięso kroimy na kawałki (1 kawałek na 1 porcję) i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia i (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) (…)

WIĘCEJ >