fbpx
logo
Szukaj
open close

Curry dyniowo-strączkowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3df5b531-6c86-4db1-8310-756f12302db3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Curry dyniowo-strączkowe

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Dynię obieramy i kroimy w kostkę (pestki usuwamy)
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy imbir i przyprawy, dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy dynię i soczewicę (wcześniej płuczemy), dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Ciecierzycę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Do garnka dolewamy mleko kokosowe, dodajemy przecier i ciecierzycę, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając
  • Na koniec dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy
  • Curry możemy podawać z ryżem, kasza lub pitą

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia curry.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dynia (500 g)
  • Woda (500 ml)
  • Ciecierzyca z puszki (250 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Szpinak (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (100 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (48 g)
  • Gorczyca – ziarno (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kardamon – ziarno (7.5 g)
  • Imbir korzeń (6 g)
  • Kmin rzymski (4.5 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (4.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z tofu, pieczarkami i groszkiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Por kroimy w pół plastry Pieczarki kroimy w plasterki Tofu kroimy (…)

WIĘCEJ >

Curry z jagnięciną i szpinakiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i (…)

WIĘCEJ >

Kremowe curry z wołowiną

Cebulę, czosnek oraz imbir obieramy i drobno siekamy Chili drobno siekamy Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do miski Dodajemy (…)

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z (…)

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i (…)

WIĘCEJ >