fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowe omułki po meksykańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c68ed068d-07de-4dc0-b4d4-2724476e67f8
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowe omułki po meksykańsku

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w krążki
  • Omułki dokładnie oczyszczamy
  • Do garnka wlewamy tłuszcz, wodę i wino, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy cebulę i zagotowujemy
  • Dodajemy omułki i ponownie zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15-20 minut
  • Omułki które się nie otworzą – wyrzucamy
  • Omułki nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną oraz plastrami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omułek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 9
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Omułki (świeże) (2250 g)
  • Wino białe wytrawne (500 ml)
  • Cebula czerwona (420 g)
  • Woda (250 ml)
  • Cytryna (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Czosnek granulowany (1.5 g)
  • Pieprz czerwony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Brukselka z orzechami

Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie (jeśli w składnikach jest podana sól) przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł…

WIĘCEJ >

Chińskie bułki z wieprzowiną

Mięso kroimy w kostkę Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy (paprykę, sól i pieprz) i smażymy przez ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając Następnie przenosimy mięso do miski Do osobnej…

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Enchiladas z krewetkami i krabami

Pikantna salsa pomidorowa Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >