fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Deser truskawkowy z ricottą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c51822c31-7416-4042-bc15-3034ee26b730
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Deser truskawkowy z ricottą

Przygotowanie

  • Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół, a następnie przenosimy do miski
  • Dolewamy sok z pomarańczy i odstawiamy na ok. 10 minut
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy ser oraz miód i mieszamy
  • Truskawki przenosimy do pucharków żaroodpornych (lub szklanek) i polewamy je mieszanką jogurtową, po czym wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy – cukier powinien się rozpuścić, a po ok. 10 minutach powinniśmy uzyskać ciemnozłoty kolor
  • Truskawki polewamy gorącym syropem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty, aby polewa zastygła

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia koktajli.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 15 minut
Składniki: 4
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Truskawka (250 g)
  • Mleko kokosowe (160 ml)
  • Jogurt naturalny (150 g)
  • Banan (120 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Pucharki do deserów

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa z mlekiem kokosowym

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Bataty obieramy i kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Do garnka z ziemniakami dodajemy bataty z fasolką i…

WIĘCEJ >

Kurczak, ryż, pomidory

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Zupa z porów i pasternaku z curry

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut…

WIĘCEJ >