Deser truskawkowy z ricottą
Deser truskawkowy z ricottą
Przygotowanie
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół, a następnie przenosimy do miski
- Dolewamy sok z pomarańczy i odstawiamy na ok. 10 minut
- Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy ser oraz miód i mieszamy
- Truskawki przenosimy do pucharków żaroodpornych (lub szklanek) i polewamy je mieszanką jogurtową, po czym wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy – cukier powinien się rozpuścić, a po ok. 10 minutach powinniśmy uzyskać ciemnozłoty kolor
- Truskawki polewamy gorącym syropem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty, aby polewa zastygła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia koktajli.
Autor
Lista składników
- Truskawka (250 g)
- Mleko kokosowe (160 ml)
- Banan (120 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.