Deser truskawkowy z ricottą
Deser truskawkowy z ricottą
Przygotowanie
- Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy owoce na pół, a następnie przenosimy do miski
- Dolewamy sok z pomarańczy i odstawiamy na ok. 10 minut
- Do osobnej miski wlewamy jogurt, dodajemy ser oraz miód i mieszamy
- Truskawki przenosimy do pucharków żaroodpornych (lub szklanek) i polewamy je mieszanką jogurtową, po czym wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Do rondla wsypujemy cukier, wlewamy wodę, dokładnie mieszamy i podgrzewamy – cukier powinien się rozpuścić, a po ok. 10 minutach powinniśmy uzyskać ciemnozłoty kolor
- Truskawki polewamy gorącym syropem i odstawiamy na ok. 2-3 minuty, aby polewa zastygła
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia koktajli.
Autor
Lista składników
- Truskawka (250 g)
- Mleko kokosowe (160 ml)
- Jogurt naturalny (150 g)
- Banan (120 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa z mlekiem kokosowym
Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 minut Bataty obieramy i kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki Do garnka z ziemniakami dodajemy bataty z fasolką i…
WIĘCEJ >Kurczak, ryż, pomidory
Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….
WIĘCEJ >Hiszpański chłodnik Ajo Blanco
Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…
WIĘCEJ >Zupa z porów i pasternaku z curry
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut…
WIĘCEJ >