Domowe enchiladas z wołowiną
Domowe enchiladas z wołowiną
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy
- Pomidory kroimy w drobną kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
- Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
- Patelnię ściągamy z kuchenki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Na środek każdej tortilli nakładamy farsz i zawijamy, a następnie układamy tortillę na papier złączeniem do dołu
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Tortillę polewamy passatą, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Gotowe enchiladas nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia enchiladas.
Autor
Lista składników
- Tortilla (560 g)
- Pomidor (510 g)
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Passata pomidorowa (300 g)
- Woda (250 ml)
- Ser żółty (200 g)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
- Ryż basmati (100 g)
- Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kmin rzymski (3 g)
- Chili w proszku (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wegański rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Grillowany łosoś z makaronem z marchwi
Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…
WIĘCEJ >Cannelloni z indykiem i szpinakiem
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >