fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Domowe enchiladas z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c27f9efb8-3442-43e7-9c3c-93a09efbfc03
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Domowe enchiladas z wołowiną

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
  • Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na środek każdej tortilli nakładamy farsz i zawijamy, a następnie układamy tortillę na papier złączeniem do dołu
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Tortillę polewamy passatą, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gotowe enchiladas nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia enchiladas.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tortilla (560 g)
  • Pomidor (510 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Passata pomidorowa (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mix sałat z kozim serem, łososiem, truskawkami i khaki

Sałaty kładziemy na talerz Kroimy/rozdzielamy łososia kładziemy na sałatę Z truskawek usuwamy szypułki i kroimy na pół lub ćwiartki dodajemy do sałaty Kaki obieramy, kroimy w cząstki i układamy na sałacie Polewamy sosem Na wierz kładziemy…

WIĘCEJ >

Owsianka z bananem

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Banana…

WIĘCEJ >

Kurczak z makaronem i kapustą

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony (solą, pieprzem i papryką) Na patelni grillowej rozgrzewamy połowę tłuszcz Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy…

WIĘCEJ >

Gruszkotka

Ciasto: Bierzemy miskę i wkładamy do niej masło Do miski wsypujemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier, 2 jaja i wymieszamy Dzielimy ciasto na 2 części Do jednej części dodajemy karob Formujemy kule i owijamy folią…

WIĘCEJ >