fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowe enchiladas z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c27f9efb8-3442-43e7-9c3c-93a09efbfc03
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Domowe enchiladas z wołowiną

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
  • Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na środek każdej tortilli nakładamy farsz i zawijamy, a następnie układamy tortillę na papier złączeniem do dołu
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Tortillę polewamy passatą, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gotowe enchiladas nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia enchiladas.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tortilla (560 g)
  • Pomidor (510 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Passata pomidorowa (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wegański rosół z makaronem Konjac

Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Cannelloni z indykiem i szpinakiem

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy 1/4 ilości zieleniny (bazylii) siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >