fbpx
logo
Szukaj
open close

Domowe enchiladas z wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c27f9efb8-3442-43e7-9c3c-93a09efbfc03
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Domowe enchiladas z wołowiną

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy pomidory, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż wyparuję prawie cały płyn)
  • Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz ryż i całość dokładnie mieszamy
  • Patelnię ściągamy z kuchenki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na środek każdej tortilli nakładamy farsz i zawijamy, a następnie układamy tortillę na papier złączeniem do dołu
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Tortillę polewamy passatą, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Gotowe enchiladas nakładamy na talerze i posypujemy szczypiorkiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia enchiladas.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Tortilla (560 g)
  • Pomidor (510 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Passata pomidorowa (300 g)
  • Woda (250 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (150 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Chili w proszku (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Enchiladas z krewetkami i krabami

Pikantna salsa pomidorowa Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do (…)

WIĘCEJ >