fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorada pieczona z ziemniakami i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cd69e5f-d39e-4767-b8fd-9bdb9002ede5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorada pieczona z ziemniakami i marchewką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i układamy na papierze
  • Warzywa posypujemy przyprawami (solą i pieprzem ziołowym), skrapiamy 1/4 ilością tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Ryby dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą rybę nacinamy w dwóch miejscach z jednej strony
  • Następnie nacieramy rybę pozostałym tłuszczem, sokiem z cytryny i przyprawami (pieprzem czarnym), a w nacięcia wkładamy ząbki czosnku
  • Blachę z warzywami wyciągamy z piekarnika, rozsuwamy warzywa na boki, na środku kładziemy ryby i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorady.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dorada (świeża) (300 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz ziołowy (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Pieczarkowy burger

Z pieczarek usuwamy ogonki, a następnie drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy burgera Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy burgera oraz kapelusze pieczarek i…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany żółw

Ziemniaki gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Z parówki odcinamy końcówki, przekrawamy je wzdłuż na pół i każdą…

WIĘCEJ >

Kotlety jagnięce w miętowej glazurze

Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do rondla Dosypujemy cukier i mąkę, dolewamy ocet i bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty Po tym czasie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z indyka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy i przenosimy do miski Do miski dodajemy mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość…

WIĘCEJ >