fbpx
Szukaj
open close

Dorada pieczona z ziemniakami i marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6cd69e5f-d39e-4767-b8fd-9bdb9002ede5
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorada pieczona z ziemniakami i marchewką

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na kawałki i układamy na papierze
  • Warzywa posypujemy przyprawami (solą i pieprzem ziołowym), skrapiamy 1/4 ilością tłuszczu i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
  • Ryby dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą rybę nacinamy w dwóch miejscach z jednej strony
  • Następnie nacieramy rybę pozostałym tłuszczem, sokiem z cytryny i przyprawami (pieprzem czarnym), a w nacięcia wkładamy ząbki czosnku
  • Blachę z warzywami wyciągamy z piekarnika, rozsuwamy warzywa na boki, na środku kładziemy ryby i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorady.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dorada (świeża) (300 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (3 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Pieprz ziołowy (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Grillowana dorada na ryżu

Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Rybę oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym (…)

WIĘCEJ >

Pieczona dorada z gotowanym topinamburem

Ryba: Doradę kładziemy w naczyniu żaroodpornym, solimy i pieprzymy z każdej strony (w środku też) Nożem, lekko nacinamy skórę na (…)

WIĘCEJ >

Dorada duszona w pomarańczach

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 200 st. C Rybę patroszymy i usuwamy wnętrzności Skrobiemy nożem łuski „pod włos” Płuczemy rybę (…)

WIĘCEJ >