fbpx
Szukaj
open close

Dorsz pieczony z papryką w papilotach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ceb06499d-f231-4730-83ba-ad23daf685b6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz pieczony z papryką w papilotach

Przygotowanie

  • Każdy filet powinien ważyć ok. 150 g
  • W piekarniku rozgrzewamy grill
  • Paprykę kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona z białymi błonkami
  • Następnie kładziemy paprykę na blachę skórką do góry i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut
  • Po tym czasie wyciągamy paprykę z piekarnika i odkładamy do ostygnięcia
  • Ostygniętą paprykę obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i rozgniatamy widelcem
  • Filety dokładnie myjemy i osuszamy
  • Oliwki drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210 st. C
  • Z papieru wycinamy kwadraty o boku ok. 15 cm
  • Środek każdego kwadratu smarujemy tłuszczem i rozkładamy masę paprykową
  • Na masę kładziemy filet i posypujemy oliwkami oraz przyprawami, po czym formujemy papiloty
  • Papiloty układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (600 g)
  • Papryka zielona (140 g)
  • Oliwki czarne (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kokosowy dorsz po tajsku z curry

Rybę oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy rybę i smażymy przez (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony w pesto

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem (olejem) Pomidora sparzamy, obieramy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i (…)

WIĘCEJ >

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę (…)

WIĘCEJ >