Kokosowy dorsz po tajsku z curry
Kokosowy dorsz po tajsku z curry
Przygotowanie
- Rybę oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 1 minutę
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy przyprawy (curry i kurkumę) i mieszamy
- Następnie mleko z przyprawami wlewamy na patelnię z rybą, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 5 minut
- Po tym czasie przewracamy rybę na drugą stronę i dodajemy na patelnię szpinak, ponownie przykrywamy i dusimy jeszcze przez ok. 4 minuty
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki, dodajemy sok z limonki i mieszamy
- Opcjonalnie możesz dodać czerwoną paprykę
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dorszem.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Szpinak (100 g)
- Mleko kokosowe (80 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Sok z limonki (bio) (12 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Kurkuma w proszku (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.