Dorsz w soku limonowym
Dorsz w soku limonowym
Przygotowanie
- Filety dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie wkładamy na ok. 15 minut do zamrażarki
- Z 2/3 ilości limonek wyciskamy sok
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Szczypiorek drobno kroimy
- Filety wyciągamy z zamrażarki i kroimy w grube słupki
- Następnie wkładamy filety do miski, dodajemy cebulę, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy
- Następnie dolewamy sok z limonki, dodajemy szczypiorek i ponownie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią i wkładamy na ok. 2 godz. do lodówki
- Pozostałą limonkę kroimy w plasterki
- Filety z cebulą rozkładamy na talerzach, oprószamy przyprawami i dekorujemy limonką
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (600 g)
- Limonka (210 g)
- Cebula (105 g)
- Mleko kokosowe (40 ml)
- Szczypiorek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.