Duszony dorsz w sosie pomidorowo-bazyliowym
Duszony dorsz w sosie pomidorowo-bazyliowym
Przygotowanie
- Na patelnię wylewamy pomidory, wino i wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dalej gotujemy
- Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię dodajemy rybę tak, aby się cała zanurzyła w sosie
- Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy rybę przez ok. 8-10 minut
- Po tym czasie patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dorszem.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (380 g)
- Woda (125 ml)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Bazylia (świeża) (35 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Podstawowy sos winegret
Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i mieszamy do momentu połączenia się
WIĘCEJ >Kotlety z kurczaka w cytrynie i ziołach
Każdy kotlet powinien ważyć ok. 115 g Mięso oprószamy z każdej strony przyprawami (solą i pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut z każdej strony Następnie przenosimy kotlety…
WIĘCEJ >Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >Kokosowa szarpana wieprzowina
Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.
WIĘCEJ >