fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszony dorsz w sosie pomidorowo-bazyliowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c694eab3b-8db1-4988-9ff6-bdc53c2045e9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszony dorsz w sosie pomidorowo-bazyliowym

Przygotowanie

  • Na patelnię wylewamy pomidory, wino i wodę, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dalej gotujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, a na patelnię dodajemy rybę tak, aby się cała zanurzyła w sosie
  • Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy rybę przez ok. 8-10 minut
  • Po tym czasie patelnię ściągamy z kuchenki, dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z dorszem.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Dorsz atlantycki (świeży) (380 g)
  • Woda (125 ml)
  • Wino białe wytrawne (60 ml)
  • Koper (świeży) (35 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dorsz na koprze włoskim

Rybę oczyszczamy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy z każdej strony przyprawami Cebulę obieramy i drobno siekamy Koper oczyszczamy i (…)

WIĘCEJ >

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy, posiekaną (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko (…)

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)

WIĘCEJ >