fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd854437c-f102-4d68-addf-2ac3409954bd
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż

Przygotowanie

  • Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
  • Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy
  • Z uzyskanej masy formujemy pulpety
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy pulpety i podsmażamy przez ok. 3-5 minut (na złotawy kolor)
  • Następnie dolewamy passatę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na talerz nakładamy ryż, a obok pulpety w sosie

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
  • Passata pomidorowa (350 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Bułka tarta (16 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kulki z nerkowców w wiórkach kokosowych

Orzechy prażymy na patelni, a następnie odkładamy do ostygnięcia Do przestygniętych orzechów dodajemy pozostałe składniki (poza wiórkami) i całość dokładnie blendujemy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach koksowych Kulki przechowujemy w lodówce

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z wędzonym sumem

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Dziecięcy pancake – małpka

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Z mango wycinamy kawałki na…

WIĘCEJ >

Ziołowo-cytrynowe sznycle cielęce ze szpinakiem

Mięso kroimy na kawałki i każdy kawałek wkładamy między dwa kawałki papieru do pieczenia, a następnie rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 5 mm Do miski (niemetalowej) wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy posiekaną zieleninę…

WIĘCEJ >