Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż
Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym i ryż
Przygotowanie
- Dorsza oczyszczamy z ości, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować)
- Dodajemy przyprawy, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, tłuszcz (masło) oraz wybijamy jajo i całość dokładnie blendujemy
- Z uzyskanej masy formujemy pulpety
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy pulpety i podsmażamy przez ok. 3-5 minut (na złotawy kolor)
- Następnie dolewamy passatę, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na talerz nakładamy ryż, a obok pulpety w sosie
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (500 g)
- Passata pomidorowa (350 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Bułka tarta (16 g)
- Masło (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Koper (świeży) (6 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Curry w proszku (1.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z szynką z sarny z grzankami ze smalcu i sosem anchois
Sałatka: Szynkę z sarny kroimy w plastry lub kostkę Sałatę rwiemy w palcach Awokado obieramy i kroimy w plastry Ogórka kroimy w plastry lub „w zapałkę” Pomidora kroimy w cząstki, lub koktajlowe kroimy na połówki…
WIĘCEJ >Krem jarzynowy z wędzonym łososiem
Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Sałatka z tuńczykiem
Tuńczyka posypujemy solą i grillujemy po 2 minuty z każdej strony Sałatę targamy na kawałki Dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą Układamy steka na sałacie Polewamy oliwą i sokiem z limonki
WIĘCEJ >