fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz z patelni z warzywami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-213
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz z patelni z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę drobno siekamy
  • Bakłażana kroimy w kostkę
  • Cukinię i pomidory kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Rybę posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy rybę (skórą do dołu) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie obracamy rybę delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie ściągamy rybę z patelni i kładziemy na talerz (skórą do góry)
  • Zmniejszamy ogień, a na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, bakłażana oraz cukinię i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, zieleninę oraz ocet, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Na talerzach rozkładamy warzywa, a na wierzch kładziemy rybę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Cukinia zielona (400 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Eskalopki piccata z kurczaka

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy poziomo na pół, tak aby otrzymać cieńsze kawałki Do miski wsypujemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Mięso…

WIĘCEJ >

Capresse z sosem z granatów – sałatka

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >