fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz z patelni z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7a7f66ca-6243-4bc5-991a-a614bfbd5dad
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dorsz z patelni z warzywami

Przygotowanie

  • Cebulę drobno siekamy
  • Bakłażana kroimy w kostkę
  • Cukinię i pomidory kroimy w plastry
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Rybę posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy rybę (skórą do dołu) i smażymy przez ok. 5 minut
  • Po tym czasie obracamy rybę delikatnie na drugą stronę i smażymy jeszcze przez ok. 1-2 minuty
  • Następnie ściągamy rybę z patelni i kładziemy na talerz (skórą do góry)
  • Zmniejszamy ogień, a na patelnię dolewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, bakłażana oraz cukinię i smażymy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, zieleninę oraz ocet, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę
  • Na talerzach rozkładamy warzywa, a na wierzch kładziemy rybę

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (800 g)
  • Cukinia zielona (400 g)
  • Pomidor (300 g)
  • Bakłażan (100 g)
  • Cebula szalotka ze szczypiorem (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z dynią, fetą i pesto

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do naczynia żaroodpornego Następnie skrapiamy dynię tłuszczem (3/4 ilości) i wkładamy do…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowy

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Owsianka z otrębami

Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy

WIĘCEJ >