Dworska zupa ziemniaczana
Dworska zupa ziemniaczana
Przygotowanie
- Cebulę lekko podsmażamy na suchej patelni
- Włoszczyznę obieramy i wrzucamy do garnka
- Dodajemy mięso i cebulę, dolewamy wodę i przyprawy (sól i pieprz) i gotujemy przez ok. 45 minut
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. 15 minut (do miękkości)
- Mięso i marchewkę wyciągamy z garnka, kroimy na kawałki i z powrotem wrzucamy do garnka
- Zupę zabielamy śmietaną i przyprawiamy (solą i pieprzem)
- Przed podaniem posypujemy zupę zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Kura tuszka (750 g)
- Ziemniak (600 g)
- Śmietana 18% (240 g)
- Seler korzeń (125 g)
- Marchew (90 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Por (70 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa marchewkowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Dynię kroimy na pół i wydrążamy pestki, po czym kładziemy przecięciem do dołu na blachę Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut (pieczemy do…
WIĘCEJ >Krem z pora z natką pietruszki
Pory dokładnie oczyszczamy, usuwamy liście i kroimy białe części w krążki Czosnek obieramy i kroimy w plastry Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej) Wrzucamy pory i podsmażamy…
WIĘCEJ >Gulasz z serc indyczych
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…
WIĘCEJ >Kurczak w szafranowym bulionie
Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy Trawę cytrynową kroimy na kawałki Do rondla…
WIĘCEJ >