Zimowa zupa jarzynowa
Zimowa zupa jarzynowa
Przygotowanie
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Ziemniaki oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy czosnek oraz pieczarki i podsmażaj przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy dynię i ziemniaki, dolewamy pomidory oraz bulion i zagotowujemy
- Dodajemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Dynia (300 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Soczewica konserowa z puszki (200 g)
- Ziemniak (150 g)
- Por (140 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Czosnek (10 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z melona z miętą
Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut (aby połowa płynu wyparowała) Następnie przelewamy syrop do miski i odstawiamy na ok. 5 minut do ostygnięcia Dodajemy sok z limonki oraz posiekaną…
WIĘCEJ >Grillowany camembert, pierś z kurczaka i warzywa
Mięso dokładnie oczyszczamy i posypujemy z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony (do momentu, aż będzie lekko zarumienione) Cukinię kroimy w plastry Pomidorki…
WIĘCEJ >Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – rybna
Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >