fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimowa zupa jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-146
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zimowa zupa jarzynowa

Przygotowanie

  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Soczewicę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Ziemniaki oraz dynię obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy por i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz pieczarki i podsmażaj przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy dynię i ziemniaki, dolewamy pomidory oraz bulion i zagotowujemy
  • Dodajemy soczewicę, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Dynia (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Soczewica konserowa z puszki (200 g)
  • Ziemniak (150 g)
  • Por (140 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryżanka z jabłkiem

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Jabłko obieramy i kroimy w plastry Ryżankę przenosimy do miski, dekorujemy plastrami jabłka i posypujemy cynamonem

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Ryba z patelni po tajsku

Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy sos chili, sos sojowy oraz sok z limonki i gotujemy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i…

WIĘCEJ >

Ryba po marokańsku

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski, paprykę słodką i chili) oraz mąkę i mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Rybę obtaczamy w mące z przyprawami z obu stron,…

WIĘCEJ >