fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca67245f5-2180-4556-afff-040acb9d7468
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  • Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior po upieczeniu powinien być miękki i delikatnie przyrumieniony.)
  • W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i zeszklić posiekaną cebulę.
  • Gdy cebula jest już miękka i przezroczysta dodać ocet, a następnie upieczonego kalafiora i bulion.
  • Na początek warto dodać 3 szklanki bulionu. Resztę zachować na koniec, gdyby okazało się, że zupa jest zbyt gęsta.
  • Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować około 20 minut.
  • Do ugotowanej zupy dodać mleko kokosowe i całość dokładnie zmiksować.Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać więcej bulionu i ponownie zagotować.

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przyrządzenie zupy krem z kalafiora.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 średni kalafior (800 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 2 łyżeczki mielonego kminu (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 obrane i posiekane cebule (200 g)
  • 1 łyżka octu winnego (10 g)
  • 3-4 szklanki lekkiego bulionu (np. drobiowego)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >

Krucha tarta z rabarbarem

Ciasto kruche Przygotowujemy miskę i umieszczamy w niej masło i smalec Dodajemy jajka i mąkę gryczaną Dodajemy słodzidło Mieszamy rękami do uzyskania jednolitej masy Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części i formujemy 2 kulki ciasta…

WIĘCEJ >