Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Przygotowanie
- Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu
- Lekko solimy i pieprzymy
- Salceson obieramy z skóry i kroimy w plastry
- Pomidor kroimy w cząstki
- Układamy wszystkie składniki na talerzu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze pomysły na przyrządzenie dyni w smaczny sposób. Oznacz ulubiony serduszkiem i stwórz dzięki temu własną książkę kucharską.
Autor
Lista składników
- ¼ dyni Hokkaido (210 g)
- 2 plastry salcesonu (100 g)
- 1 pomidor (170 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gulasz wołowy z dynią
Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Shake gruszkowo – imbirowy
Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund
WIĘCEJ >Sałatka z camembertem i z orzechami
Ser kroimy w cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami Na końcu posypujemy kruszonymi orzechami Doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >